Lögnerna som stoppar dig

Foto: Shutterstock
 
Forskaren och life coachen Marc Chernoff listar en rad lögner, som många av oss tar som fakta och lever därefter. Sanningen är ändå den, att tron på dessa lögner stoppar din personliga utveckling. Jag tyckte dessa var så pass viktiga, att jag vill dela dem med er. Jag har själv vidareutvecklat dessa tankar nedan.
 
Ensamstående betyder ensam (Alone means lonely)
Att känna sig fulländad eller hel endast när man har ett förhållande är en faktor som gör, att många människors personliga utveckling stannar av helt under tiden de inte har ett förhållande (all fokus ligger på att hitta en partner) och bromsas avsevärt även under tiden man är i en relation (gemensamma kompromisser på många områden gör att man inte fattar de bästa besluten). En person i ett förhållande kan också känna sig mer ensam än en ensamstående person. Man ska sträva efter att acceptera sig själv som en fulländad enhet.
 
Lycka är att ha allt man vill ha
Det är förstås lättare att vara olycklig i en strandvilla än i en container. Men all forskning på området tyder på, att lyckan avgörs inte av att ha allt man önskat sig utan av att vara tacksam över det man de facto har. Att ha allt och inte sträva efter något minskar också känslan av lycka.
 
Lycka är villa, volvo och vovve
Att tro, att endast viss typ av liv är lyckligt gör, att man oftare känner sig olycklig. Det finns ingen forskning som tyder på, att viss typ av liv ger mer känsla av lycka än andra typer av liv. 
 
När du når vissa ideal, ökar lyckan
Forskningen visar, att personer som vill nå viss typ av ideal, kroppsligt, modemässigt eller livstilsmässigt inte upplever endast en marginal ökning av lycka när dessa ideal är uppnådda. Att jämföra sig med andra människor och sätta deras tillvaro som mål brukar i regel minska känslan av lycka.
 
Fake it till you make it
Att låtsas vara lycklig ökar inte lycklighetskänslan. Att inte erkänna, att man ibland mår dåligt och har smärta gör inte, att man mår bättre. Effekten kan vara tvärtom. Styrka är att vara sann mot sig själv och mot sina medmänniskor. Men forskning visar också, att människor som tror på bättre framtid har större chans att uppnå den. Tänk positivt men var inte fejk.
 
Önskar er alla en skön helg!