Allmännt, Brott & Straff, Samhällsfrågor, Sex & Samlevnad Barnäktenskap, Feministisk regering, Giftermål, Lagförslag, Sexuallagstiftning, Tonårsäktenskap, liberalism, Äktenskap

Regeringens förslag: Knu**a runt ungdomar, men gift er inte!

 
Den feministiska regeringens utredare föreslår en lagändring som begränsar möjligheterna att erkänna utländska barnäktenskap i Sverige. Lagförslaget menar, att inga äktenskap där parterna är under 18 år kommer att godkännas i Sverige.
 
Men många andra EU-länder tillåter äktenskap från 16 år med ett speciellt tillstånd och någon borttagning av godkännandet av sådana äktenskap föreslås inte. Kritikerna, som föreningen "Glöm Aldrig Pela och Fadime" menar, att det inte är tillräckligt och vill att även detta undantag ska tas bort.
 
Själv kan jag tycka, att lagförslaget är för strängt och att det inte tar hänsyn till lagen om sexuell myndighetsålder.
 
I Sverige får alla över 15 år ha sexuellt umgänge med andra personer som också fyllt 15. Det är alltså fritt fram för att nuppa runt när man har blivit byxmyndig - antalet personer bestämmer du själv och staten lägger sig inte i dina moraliska värderingar. Precis som det borde vara.
 
Den som har sexuellt umgänge med någon under 15 år begår ett brott som i de flesta fall anses vara våldtäkt, som sig också bör. Samma gäller naturligtvis oavsett om umgänget sker inom ett äktenskap, som i de flesta sådana fall är ofrilligt ingångna och är precis lika mycket våldtäkt, även om det är accepterat i vissa andra länder.
 
Så här långt håller jag med trots att jag själv fortfarande byggde koja i skogen med grannpojkarna vid 15 års ålder. Jag förstår, att ungdomar blir vuxna mycket tidigare idag. 
 
Men härifrån och framåt går mina åsikter isär. Sexuallagstiftningen utgår nämligen ifrån, att alla är för fria sexuella relationer. Så är inte alls fallet. Vi har många ungdomar i vårt land, som anser, att sex tillhör äktenskapet och de vill dela den erfarenheten och upplevelsen med endast en person efter att man har sagt ja och förseglat sina löften till varandra.
 
Om detta får du och jag tycka precis vad vi vill, men ingen kan påstå, att ett sådant val är på något sätt skadligt eller att beteendet borde förhindras. Men dessa personer måste vänta till att de fyller 18 innan de ges möjligheten att ha sex med varandra. Lagen kan ju således anses att förespråka valet av sexuell promiskuösitet och diskriminera det motsatta; att ha en partner livet ut.
 
Det ska gudarna veta, att jag inte är ute efter att begränsa någons sexuell frihet och valmöjlighet till att ha endast en partner under sitt liv eller en partner i timmen om man nu så skulle vilja ha det. Och det med den enskla anledningen, att ett sådant beslut skall utan undantag vara upp till var och en. Däremot vill jag ge ungdomarna med en monogam syn på saken samma möjlighet att följa sintt hjärta.
 
Om vi anser, att en person är mogen nog att bestämma över sitt sexliv vid 15 års ålder, borde vi då samtidigt förstå, att ett sådant beslut kan även innebära monogami. Det i sin tur i många fall skulle  innebära äktenskap. Inte barnäktenskap, utan äktenskap. Så länge det är på en helt frivillig basis, bör dessa äktenskap vara tillåtna i Sverige.
 
Personligen kan jag tycka, att man är långt ifrån mogen nog att fatta sådana livsavgörande beslut i 15 års ålder, men lagarna vi stiftar måste sättas i perspektiv med varandra. Vi kan inte förespråka fri sex och diskriminera motsatsen, när det inte finns något som visar på, att det ena skulle vara mer berättigat att göra,.än det andra.
 
Vi kommer knappast ändra den sexuella myndighetsåldern. Men vi kan sänka åldersgränsen för äktenskap exempelvis med föräldrarnas tillstånd och/eller med särskilda förord begränsandes bl.a den ekonomiska samhörigheten, vilket kunde förslagsvis träda i kraft först efter att båda parter fyllt 18 år. Där finns det något för den feministiska regeringen att uitreda. Det sista man vill ändå är, att diskriminera någon.
 
Självklart ska barnäktenskap förbjudas, men både folk och lagen måste sluta se folk som vuxna i ett sammanhang och som barn i ett annat. Propotion vad som behövs här. Och tydlig respekt för individens frihet. Liberala värderingar med individens rätt att själv bestämma över sitt liv.