Allmännt, Jämställdhet, Sex & Samlevnad Europride, HBTQF, Hemlöshet, Pride, Samkönade trafikljus, Stockholm, Trafik, Ungsvenskarna

100.000 är inga pengar, men samkönade trafikljus kan vara kontraproduktivt

 
Förmodligen har du nåtts av nyheten om att alla röda och gröna gubbar byts ut kring Stockholms Stadion under årets Pride. Det blir samkönade par som visar vägen istället. 100.000 kronor ligger prislappen på och reaktionerna har förstås haglat över projektet. Bl.a. tog Ungsvenskarna ställning för hemlösas situation istället för att pengarna används på den här "roliga grejen", som trafikkontoret beskriver projektet.
 
Alla vill nog lösa hemlösheten. Men den som är det minsta insatt förstår, att med 100.000 kommer man inte särskilt långt. Summan som linsbytet kommer att kosta är en fis i värlsrymden i Stockholms stadsbudget. Som ett parallel kan jag nämna att olika jämställdhetsprojekt tilldelas hundratals miljoner ur statskassan. Så att kalla detta för ett hutlöst slöseri är inget annat än trams, det är inga pengar i sammanhanget.
 
Ungsvenskarna använder typisk SD-retorik. Det är det ena mot det andra och inga andra alternativ presenteras. För det första vill jag säga till dessa framtida politiker, att det är viktigt att förstå, att vårt sämhälle kämpar för flera saker samtidigt. Dessa pengar är inte borta från hjälpen för de hemlösa. Dessutom fungerar inte budgetarbetet så, att man kan använda grannkontorets pengar, om de skulle ha över.
 
Monteringsarbetet utgör huvuddelen av kostnaderna vilket skapar jobb, om än i en mycket liten skala. Det var nog ändå inte första tanken med projektet likväl som man inte heller tänker att jobb skapas när man måste rusta upp med hundratals extra poliser när två fotbollslag ska drabba samman.
 
Men allt detta gör inte att projektet skulle vara en lysande idé - eller trafikkontorets egen idé för den delen. Liknande projekt har redan genomförts bl.a. i London och Wien.
 
Världens länder har i FN beslutat, att trafikljusen skall vara likadant utformade i alla länder. Det är därför USA fick sätta upp en massa nya signaler istället för att endast ha deras berömda ljusskyltar med texterna "Walk" och "Don't walk" (=run). Nu byts ju linserna ut under en mycket liten period så det är nog inte fråga om säkerhet, men i sak är inte gemensamma säkerhetsföreskrifter något man har roligt med - även om andra gör det också.
 
För det andra kan jag inte se vilken nytta de nya ljusen skulle utgöra, oavsett om man är HBTQF eller CIS. Det är knappast någon som öppnar upp sina vyer för att några trafikljus ser annorlunda ut i en veckas tid. Jag kanske är antingen tråkig eller blasé, men personligen finner jag inte detta ens särskilt roligt. I själva verket kan projektet bli kontraproduktivt istället, när det inte fyller något syfte.
 
Skoj i all ära, men den här lilla detaljen i korsningarna kring Stadion kommer nog inte lätta upp stockholmarnas eller pridebesökarnas vardag något anmärkningsvärt. Hade vi låtit bli att byta ut dem hade inte de hemlösas situation blivit ett dugg bättre heller, då pengarna inte är öronmärkta för det. På finska finns det ett talessätt som fritt översatt betyder: Skitresa, men vi åkte ändå. Ganska passande i sammanhanget.
 
Linsbytet kommer att genomföras oavsett om det kommer att locka fram några skratt eller inte. De som tycker att det är roligt kommer nog att dansa på övergångställen på sin väg till Pride, säkerligen även några av de hemlösa som delar trafikkontorets syn på skoj. 
 
Nästa år står Stockholm som värd för Europride och då kommer festligheterna vara av helt andra propotioner. Så redan nu måste jag be er, snälla trafikkontoret, lova mig, att ni inte tänker rusta upp HELA stan med nya trafikljus då. Då blir jag faktiskt lite ledsen över er lilla roliga.