Löfvéns fortsatta förtroende för sina ministrar är bevis på oduglighet

 
Det är med anledning Stefan Löfvéns ansikte har sett mer butter ut än vanligt. Säkerhetsläckan på Transportstyrelsen har orsakat en regeringskris och samtliga av oppositionspartier är beredda att genomföra en misstroendeomröstning. Det är inte bara en möjlighet utan nödvändigt med tanke på hur statsministern hanterar krisen.
 
Inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist har känt till läckan i 1,5 års tid. De mörkade informationen från statsministern under ett års tid i förhoppning om att det hela skulle falla i glömska. Så skedde inte och informationen nådde Löfvén i januari i år. 
 
Hur man än försöker förklara anledningarna till att statministern inte blev informerad, framstår allting som efterhandskonstruktioner. Det är synnerligen märkligt, att Löfvéns egna ministrar inte delger sin chef information av allvarlig art. Det framstår som, att inte ens regeringen själva har förtroende för sin överhuvud.
 
Ännu mer synnerligt är Löfvéns sätt att hantera situationen. Statsministern har fortsatt förtroende för sina ministrar som mörkat informationen i ett års tid. Att information mörkas inom regeringen är i sig så pass allvarligt, att det borde redan ha lett till ministerbyten. Men att Löfvén fortfarande har fullt förtroende för sina medarbetare är ett starkt bevis på regeringsoduglighet. 
 
Om kaptenen inte vet, att en kapning av skeppet har skett, kan hen inte längre styra skutan. Mörkläggningen kan förstås vara även taktiskt. Det man inte vet, kan man inte hållas ansvarig för. I sådant fall har situationen fått en vändning som omedelbart borde leda till avsättningen av hela regeringen och ett omval borde utlysas. 
 
Vi kan förvänta oss en misstroendeförklaring. Oppositionen kan inte se hela den här charaden mellan fingrarna, även om opinionsläget inte är optimalt för något annat oppositionsparti än Sverigedemokraterna. Någon måste ändå ta ansvar för Sverige och se till att landet leds på ett ärligt och hederligt sätt. Både Ygeman och Hultqvist är beviset på det motsatta.
 
Sverige behöver en ny regering - en regering som spelar med öppna kort och tar ansvar för landets säkerhet. Regeringen Löfvén har misslyckats med sitt uppdrag och måste bytas ut.
 
Det lilla förtroendet som den här regeringen haft hos mig har nu sinat till noll. Vilka det nu än är, som bildar en ny regering, är ett bättre alternativ än en samling som står för oärlighet, mörkläggning och riskerande av rikets säkerhet.
 
Om inte regeringens ministrar har förtroende ens för varandra, hur ska de kunna ha det från folket? För mig är det en omöjlighet.