Det här har Söder och Wallström gemensamt

 
Vad har Margot Wallström (S) och Björn Söder (SD) för gemensamt? Ingenting, skulle nog många svara. Men det svaret är fel. Det som förenar dessa till synes mycket oliktänkande politiker är antisemitism, i alla fall när det gäller den senaste listningen över världens mest antisemitiska politiker.
 
Simon Wiesenthal Center i USA ger årligen ut en lista på världens mest antisemitiska profiler däribland många politiker. Två av Sveriges toppolitiker har hamnat på den listan sedan den har getts ut från 2010.
 
För några år sedan hamnade riksdagens talman Björn Söder (SD) på den listan baserat på hans uttalande: "Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet" samt "Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet.".
 
På listan för förra årets mest antisemitiska uttalanden hittar vi utrikesminister Margot Wallström (S). Hennes placering som nummer 8 på listan beror främst på hennes uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” av den israeliska polisen i samband med den serie av palestinska knivattacker mot israeler som skakade landet i vintras. Wallström har under en längre tid profilerat sig som israelkritiker och ofta uppfattats som en antisemitist.
 
Wallströms pressekreterare kallar utnämnandet för oseriöst och tillbakavisar kritiken. Wallström själv har inga planer på att ens kommentera eller försvara sig. För mig framstår detta som mycket märkligt. Vi vet, att Wallström inte har tagit tillbaka sitt uttalande, som även kritiserats av bl.a. Benjamin Netanjahu. Men att Wallström inte ens kommenterar sin placering på listan väcker frågan om det handlar om ren arrogans eller helt enkelt kall fakta om Wallströms antisemitiska åsikter.
 
Hade listan getts ut av en organisation utan legitimitet hade Wallströms tysthet kunnat vara mer motiverat. Simon Wiesenthal Center är dock en legitim organisation med många års arbete för mänskliga rättigheter och omfattande arbete med kartläggningar som lett till att f.d. nazister kunnat ställas inför rätta för krigsförbrytelser. Det handlar inte om några enskilda personers åsikter utan en världsomfattande organisation som är väl respekterat, om än opinionsbildande. Således har vi all rätt att få veta var Wallström egentligen står i den här frågan.
 
Det är förstås föga smickrande för en socialdemokratisk minister att hamna på samma lista över antisemitister som en sverigedemokratisk frontfigur. Socialdemokraternas värdegrund skall ju vara alla människors lika värde. Margot Wallström har dock haft lite svårt med den frågan vid ett flertal tillfällen. Även för en lekman och utomstående har hennes uttalanden framstått mer antisemitiska än israelkritiska.
 
Israel har inte rätt i allt sitt agerande, det måste ju framhållas. Men istället för att verka för en lösning i den pågående konflikten framstår det, att Wallström hellre ger sitt stöd till terrorstämplade organisationer, åtminstone indirekt. Det är oacceptabelt av en minister som samtidigt struntar i att fördöma exempelvis Tjetjenien som förföljer och mördar sina egna medborgare med "icke-traditionellt sexuellt beteende".
 
Med det sagt är det viktigt att kunna vara konstruktiv i frågan om Israel och Palestina - något som verkar vara en mycket svår uppgift för utrikesministern. Oavsett om det handlar om personliga sympatier eller dold antisemitisk agenda är det allvarligt när en internationell organisation som arbetar för mänskliga rättigheter placerar en svensk minister på listan över de värsta antisemitiska politikerna i världen.
 
Tystnad leder inte till någonting annat än en bekräftelse på att påståendet är sant. Om fallet inte är så och Wallströms uttalanden har misstolkats, är det hög tid att ta bladet ur munnen. Wallström representerar oss i världen och vi är många som inte vill, att Sverige förknippas med antisemitism.
 
Att Björn Söder inte vill dementera sina uttalanden står sig mer konsekvent. Men varför vill inte Wallström ändra på uppfattningen om sig själv? Det är för mig en fråga som kräver ett svar.