Allmännt, Brott & Straff, Extremism Terrorism, barnpornografi, barnporr, internet, it-brott, stoppsida, terrordåd

Inför en stoppsida för terrorsajter

 
Jag vill gärna försvara vår rätt att ha vilka åsikter som helst. Jag vill gärna försvara även vår rätt uttrycka dessa åsikter. När vi börjar begränsa dessa två rättigheter är vi ute på hal is. Men det finns vissa saker som är så kolossalt fel, att de inte kan ges denna rättighet. Åsikterna som har avsikt att döda eller åsikter vars syfte är att skada andra förtjänar inte de här rättigheterna.
 
Att hota med att döda eller skada en enskild person eller en hel folkgrupp är redan brottsligt. Det kallas för olaga hot och/eller hets mot folkgrupp. Att uppmana folk att ansluta sig till terrororganisationer eller att begå terrorattacker bör ju således ingå i denna kategori. Trots det är det fritt fram att sprida den här typen av hat på webbsidor som vi alla får access till med ett klick.
 
Polisen och internetoperatörerna samarbetar redan när det gäller webbsidor som sprider dokumenterade sexuella övergrepp mot barn (barnporr). Om du, eller rättare sagt din webbläsare försöker avsiktligt eller oavsiktligt (via en malign script) öppna en webbplats som innehåller den här typen av material, får du fram en stoppsida som talar om för dig, att access till den webbplatsen är blockerad. Du kan helt enkelt inte gå in på webbplatsen.
 
Detta händer oftast när en hemsida, oftast innehållande helt vanlig svenssonporr, har en skript som vem som helst kan ansluta sin webbplats till. Det vill säga, surfaren har inte haft en avsikt att visa barnporr. Men en del av försöken är avsiktliga och i de fallen är den här stopptjänsten ett viktigt verktyg i kampen mot sexuell exploatering av barn.
 
Varför har vi inte en likadan stoppsida för webbplatser som har innehåll som uppmanar till terrorattacker? IS hemsida exempelvis borde blivit blockerad för länge sedan. Likadant med andra terrororganisationers hemsidor. Många besöker säkert IS hemsida i syfte att hålla koll på de organisationerna. Men är det verkligen viktigt att alla privatpersoner kan hålla den kollen? Räcker inte det, att myndigheter som ser till att vi är trygga gör det?
 
Gränsdragningen är inte lätt. För klarhetens skull ska det förstås vara säkerhetspolisen som avgör när en webbplats ska blockeras. Men lik sidor med barnporr, skulle vem som helst kunna anmäla en webbplats för granskning. Gränsen bör man dra där ett brott i form av olaga hot, hets mot folkgrupp eller medhjälp till förberedelse av terrorattack begås.
 
Den här stopptjänsten borde ingå i varje internetabonnemang. Och om den nu skulle strida mot yttrandefriheten så skulle den kunna stängas av på begäran. Oroliga föräldrar skulle nog känna sig lite lugnare om deras barn visar tecken på radikalisering, om informationen var lite mer svårtillgänglig.
 
Självklart löser inte det här hela problemet. Det är inte så svårt att komma förbi dessa stoppsidor om man verkligen vill. Men den skulle nog ändå stoppa en och annan och således utgöra i alla falla ett litet steg på vägen mot ett säkrare samhälle, som de flesta av oss vill leva i.