Stackars den som råkar ut för Anwar Jitous

 
Jag kan slå vad att de flesta som är aktiva på Facebook har fått en varning om att inte acceptera en vänförfrågan från en viss Anwar Jitous. Denna man är nämligen en hacker som är intresserad av att förstöra varje facebookanvändares dator helt och hållet. Varför han är så intressrad av att göra det vet ingen, det viktiga är att sprida den här varningen til alla på din vänlista.
 
Den här typen av varningar har cirkulerat många gånger på sociala media. För ett tag sedan skulle vi inte öppna ett meddelande som hade en fil som heter Dansa av påven som bilaga. Det var då också mykcet viktigt att sprida informationen till så många som möjligt så att ingen ska råka illa ut.
 
Det är lätt att förfäras av skadan som kan ske om inte vännerna får reda på den horribla möjligheten. Men om var och en skulle tänka till ett extra varv skulle kanske sanningen visa sig på ett annat sätt.
 
För det första, om någon ska kunna förstöra inehållet i din dator genom att du bara accepterar någons vänförfrågan, skulle det vara något banbrytande inom IT. Det är helt enkelt inte möjligt. För det andra, till virus kan räknas alla andra typen av IT-attacker såsom överbelastning av servrar.
 
Vad händer om alla användare på Facebook skickar samma meddelande till alla i sin vänlista? Observera att det är massvis med dubletter i mottagarantalet. Svaret är att servern överbelastas och systemet går ner. Genom att skikca meddelanden till alla i din vänlista utan att tänka efter bidrar du faktiskt i en cyberattack. Din tanke var god, men du blev lurad att vara med i en smärre IT-terrorattack.
 
Källkritik är viktigt även i sådana här fall. En enkel googling hade kanske sparat dig en hel del tid och inte minst, du hade inte varit en del av en väl planerad attack. Därför uppmanar jag er alla, att inte skicka några kedjemeddelanden till alla i er vänlista utan att granska det först.
 
Första varningstecknet är ju, att du skulle skicka den här informationen privat till alla. Varför skulle det inte räcka med en enkel delning? Jo, för att en delning orsakar inte en överbelastning och målet blir inte nådd. Det andra tecknet är, att personen Anwar Jitous faktiskt inte finns på Facebook. Det finns ingen användare med det namnet. Varför ska man då akta sig för honom?
 
Så får du den här varningen, ignorera det och meddela din vän, att det faktiskt är en cyberattack hen deltar i. Säkerligen tror hen att hen gör en god gärning, men som sagt, be hen tänka ett varv till. Det sparar oss alla tid och håller sociala media flytande, som vi säkert alla vill.