Fi fan, Gudrun!

 
Fi ska byta namn till Feministerna. Ungefär lika akkurat som att Folkpartiet heter numera Liberalerna. Finns inte mycket liberalism i Folkpartiet och inte många seriösa feminister i Feministiskt Initiativ. Men Gudrun & co. kör på och populistiskt nog lovar hon allt till alla - utan att ta ansvar för det.
 
Om Fi får bestämma får vi bl.a. sex timmars arbetsdag med bibehållen lön och fast anställning som den enda anställningsformen, gratis kollektivtrafik, gratis dagis, sänkt inkomstskatt, allmän rösträtt till alla som vistas i landet och så gott som gratis tandvård. Utöver detta ska försvaret och eventuellt fängelsestraff avskaffas och positiv särbehandling av kvinnor införas på en massa områden. Det är alltså svårt att hitta en grupp människor som inte skulle gynnas av att rösta på Fi.
 
Men det finns ett stort frågetecken som varken Gudrun eller någon annan på Fi kan svara på. Och det är hur det hela ska finansieras. Slutsumman på reformerna som föreslås är nämligen lika stor som halva Sveriges statsbudget. Det enda svaret vi får är, att Fi älskar skatt.
 
Och det måste man verkligen göra om man röstar på Fi. Att vi redan har ett av världens högsta skattetryck bekymrar inte Fi; pengarna ska ju fördelas så, att det inte spelar någon roll hur mycket du har lagt på studier eller hur mycket arbete du har lagt ner - alla ska ha lika mycket i slutändan.
 
Visst, det är en vacker tanke, att vi ska dela lika. Men det fungerar inte i verkligheten. Till och med Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har förstått detta. När jag lyssnar på Gudrun framstår hon närmast som en sagotant som berättar om en värld där vi alla lever lyckliga i resten av våra dagar. Det är förstås viktigt, att ha en ideologi. Men det finns skillnad på ideologi och verkliga förslag som skulle rasera hela vårt samhälle.
 
En annan sak som Fi har det svårt för är, att välja sina fajter. Det patriarkala förtrcket ska bekämpas på alla områden. Visst. Men vore det inte lite bättre, att kämpa för några viktiga punkter istället för att diskutera Paolo Robertos tuttskämt på bästa sändningstid i Sveriges största nyhetsprogam? Är det seriös feminism, Gudrun? Är det här en kärnfråga som ni vill profilera er med?
 
Om Gudrun tycker det, får det står för henne och hennes parti. För en annan framstår det som trams. Precis som resten av det feministiska initiativet.