Allmännt, Samhällsfrågor, Skatt dricks, dricksskatt, skatteverket

Hela besöksnäringen betalar skatt som avskaffades 2004

 
När du går och äter julbord på ett värdshus eller din kvarterskrog, är det kanske inte omöjligt, att du vill lämna en liten gåva i dricks till dem som serverade dig dina snapsar, bar ut din disk eller vaktade din pälsjacka under tiden. Det är ändå få av oss, som tänker, att en tredjedel av den gåvan hamnar faktiskt hos Magdalena Andersson.
 
Sverige är mig veteligen ensam om att ha skatt på dricks som inte ensam utgör själva lönen. Ett domstolsbeslut har nämligen slagit fast, att i Sverige betraktar man dricks som inkomst. Skatteverket gör i sin tur en bedömning, att all inkomst måste beskattas. Men det finns en del problematiska aspekter med skattandet av dricksen.
 
Vi betalar egentligen 32 procent mer i skatt än de knappa 30 procent, som syns i våra lönebesked. Dessa skatter kallas för arbetsgivaravgifter och de betalas för din lön till Skatteverket, precis som den vanliga skatten med den skillnaden, att det är arbetsgivaren som ansvarar för att dessa deklareras korrekt.
 
Dessa avgifter ser till, att beskattad inkomst ger oss vissa fördelar, exempelvis ska beskattad inkomst vara pensionsgrundande. Men skatteverket har beslutat om att arbetsgivaren inte behöver betala dessa avgifter för dricks. Det säger ju sig självt - det är inte arbetsgivaren som har betalat ut dricksen! Inte heller betalas det någon moms för dricks. Resultatet är, att den delen av restauranganställdas "inkomst" är inte pensionsgrundande. Med det faller alltså resonemanget, att vi alla betalar skatt på samma villkor.
 
Anledningen till, att vi betalar skatt är att vi får något tillbaka. Ingen av oss skulle betala skatt bara för godhets skull. Vi har välfärden, som tar hand om oss om vi faller. Det är därför vi betalar skatt mest i världen och protesterar nästan aldrig. Men det börjar höras flera röster om orättvisorna när man frångår denna princip.
 
Ett annat, större problem ligger i deklareringen. Skatteverket har nu gett några av de större aktörerna inom besöksnäringen direktiv, att redovisa all den dricks personalen får på kortbetalningar. Summorna har Skatteverket redan full koll på, men de har ingen aning om hur dessa fördelas bland personalen. Det är den informationen man vill åt.
 
Men det ligger i varje anställds ansvar att själv deklarera och alltså under hela året hålla exakt koll på hur mycket man får i dricks. Det innebär i sin tur, att hela besöksnäringen åker antagligen på skattesmäll när andra får återbäring.
 
Nu är ett sådant scenario knappast troligt eftersom Skatteverket känner väl till, att administrationen kring dricksrevisioner skulle kosta dubbelt eller trippelt så mycket som man skulle få in. Det är där jag inte får ihop det. Varför tar man ens upp det här? Det hela framstår ju som en socialistisk hämd: "Om inte jag, så ska inte du heller."
 
Men det största felet ligger i att betrakta dricks som inkomst. Dricks är ingen lön. Den uppfyller inte kriterierna, som en lön ska göra och det skulle vara horribelt att behöva förlita sig på så rörliga inkomster, som skulle nog göra halva branschen hemlösa under vintermånaderna.
 
Dricks är en helt frivillig gåva. Det spelar ingen roll att man får den i anslutning till ett väl utfört arbete, det är fortfarande en gåva och ingen lön. Det finns inga måsten för en gäst att lämna dricks och faktum är att de flesta gäster inte gör det heller.
 
Ponera, att du swishade till din syster 300 kr, hon hade det lite knapert precis innan lön. Skulle du tycka, att det är rimligt, att hon får betala skatt för den gåvan? Jag ser ingen skillnad mellan den transaktionen och att du gav din servitör 40 spänn i dricks igår. Gåva som gåva, fast enligt domstolar ändå inte.
 
Gåvoskatten är avskaffat i Sverige sedan 2004. Men hela besöksnäringen förväntas att betala skatt för dessa gåvor de får. Gåvor, som är frivilliga, ingen ber om dem och alla får lika bra service oavsett om man ger dricks eller inte.
 
Domstolsbeslutet om dricks är direkt är felaktigt och bör omprövas. Jag är inte ensam om att hävda det. Det finns en facebookgrupp med namnet "Gåvoskatt - Nej tack" med närmare 5.000 medlemmar, som håller nog med mig, Gruppen har en målsättning att, när medlemsantalet är tillräckligt stort, skriva under ett medborgarinitiativ till riksdagen om lagändring.
 
Jag hoppas innerligt, att man lyckas med det. Det finns många orimliga beslut vi måste rätta oss efter i det här landet. "Dricksskatten" är en av dem. Den bör så klart avskaffas.