Allmännt, Samhällsfrågor Albino, BBC, Den vita älgen, Gunnarskog, Vilda djur, Vit älg, Älgar

Låt den vita älgen leva!

 
Gunnarskog i Värmland skrevs till världskartan i veckan tack vare den fina vita älgen som hade setts nära samhället. När brittiska BBC fick tag på bilden blev älgen en värlskändis. Men hans kändiskarriär kan vara kortlivad. Enligt Newsner ska han eventuellt skjutas.
 
Från hela världen har det vallfärdats folk till Gunnarskog för att se och fotografera den här vackra varelsen. Han har således blivit van vid människans närvaro och är inte längre rädd för människor utan istället har betett sig hotfullt och lite aggressivt mot folk som vill se en glimt av skogens snövita konung.
 
Den vita älgen tillhör en stamm där alla lider av något som kallas leucism som kan likställas med albinismen. Dessa älgar finns i fåtal just i Värmland och de kan inte lagra någon färgtyp av melanin. Albinism och leucuism förekommer både hos djur och människan. Däremot är det mycket ovanligt att djur som födds med denna åkomma överlever till vuxen ålder då deras syn är mycket sämre och de råkar därför ofta ut för att bli uppätna av rovdjur.
 
Vår vita Helge har lyckats med att bli vuxen. Kanske beror det på att det är få rovdjur som ger sig på älgen. Hur som helst, han är en överlevare. 
 
Att han nu visar agg mot alla paparazzin och åskådare är väl inte så konstigt. Snarare skulle jag kalla det för självrespekt. Tänk efter lite hur det skulle kännas att bli betraktad som ett cirkusfreak. Folk inkräktar din revir, din vardag och tar sig friheter som de inte har. Klart som attan, att man blir irriterad och aggresiv.
 
Och det gäller även djuren. Människan har inskränkt älgens revir, betett och beter sig illa. Älgen blir irriterad och hotfull. Människan blir rädd och resultatet har blivit ett beslut om att älgen ska eventuellt avlivas om den fortsätter att bete sig aggresivt. "Man vill ju inte bli påsprungen av ett djur på flera hundra kilo", säger en polisman i ärendet.
 
Vad sägs om att söva ner älgen och flytta den längre in i skogen. Det kanske inte är en permanent lösning då älgen förflyttar sig upp till 10 km om dagen. Han kanske kommer tillbaka. Men att skjuta älgen för att människan har varit dum? Det går jag inte med på, helt enkelt. 
 
Älgen ska alltså få sota för sin aggresivitet. Människan då? Om han blir attackerad av älgen som han själv har retat upp? Tja... skyll er själva. Gott folk, ni har ingenting där att göra fotograferandes och filmandes. Sluta vallfärda till Gunnarskog och ni som är där för att reta upp älgen: Stick därifrån!
 
Låt den här vackra varelsen leva vidare. Han har redan visat sig vara speciell genom att bli vuxen. Den här överlevaren får inte bli offer för människans idioti.
 
#1 - - Lotta Isacson:

Mycket väl talat *
Gäller alla våra vackra vilda djur *

Med vänlig hälsning Lotta

#2 - - Andreas:

Kommunalråd Hans Nilsson i Eda skickade denna till mig. Jag skrev såklart under direkt för att rädda den vackra älgen.

https://www.skrivunder.com/whitemoose