Allmännt, Feminism, Samhällsfrågor #ihave, #metoo, #notme, lady dahmer, nyheter24, sexuella övergrepp, sociala media

#MeToo, but not with you, Lady Dahmer

 
#MeToo är en kampanj som på en kort tid har fått så gott som alla jag känner med sig. Kampanjen har hyllats från alla håll och kanter. Och i sak är det mycket positivt, att fler och fler börjar stå på sig och inte accepterar fruktansvärda övertramp som sexuella övergrepp är. 
 
"Motkampanjen" #NotMe har också fått uppmärksamhet i det faktum, att inte alla kvinnor har blivit utsatta och att inte alla män är förövare. Flera andra taggar har skapats, bl.a. #iHave.
 
I sak tycker jag, att det är viktigt, att vi pratar om sexuella övergrepp och motarbetar dem. Kampanjer som denna kan användas till något positivt, till att en förändring ska ske.
 
Men sedan har vi de som använder kampanjen till sitt eviga trollande och spridande av hat. En av dessa är Lady Dahmer, som i sin senaste debattartikelNyheter24 återigen förvränger verkligheten i sin beskrivning av den.
 
Enligt Dahmer är det förkastligt att det finns män, som till följd av kampanjen, erkänner sina övergrepp, ber om ursäkt och lovar förbättring. Hon påstår, att övergreppen hyllas med metervis med text. Det enda som borde ske i dessa fall är att alla kvinnor släpper fram sin hat, ber dessa män att dra åt helvete och blir lika okonstruktiva i debatten, som Dahmer själv är.
 
Jag vet inte om Dahmer har missförstått kampanjens syfte eller om hon helt enkelt inte är så begåvad som det verkar. För det första, så vågar jag påstå, att det inte är ett enda övergrepp som hyllas i kommentarerna, utan  det faktum, att dessa män erkänner sina fel och lovar att inte göra om dem. För det andra, en del av syftet med kampanjen är att åstadkomma en förändring, inte mer hat, utöver att den ska uppmuntra till att prata om övergreppen och belysa dem som ett strukturellt problem.
 
Ursäkta mig, Lady Dahmer, men dessa män försöker inte "stjäla strålkastarljuset" från någon av kvinnorna, som du påstår. Dessa erkännanden är just vad den här kampanjen SKA resultera. Det krävs bra mycket mer av en person som begått övergrepp att erkänna dem offentligt och be om ursäkt, än att vara tyst och hoppas på, att allt glöms bort med tiden.
 
Att övergrepp sker dagligen och att det är ett strukturellt problem, vet vi redan. Vi vet även, att kvinnor har lägre löner och att det är svårare för en kvinna att få en högre position på arbetsmarknaden. Men ingen skapar hashtags för att belysa det. Att skapa medvetande om saker och ting räcker nämligen inte. Det måste till en förändring.
 
Förändingen börjar från varje enskild individ, från dig och mig. Och här gäller det alla tänkbara kön. Använder vi oss av kampanjer som syftar till en positiv förändring, till att trolla och tysta ned dem som faktiskt vill göra en förändring, kommer kampanjer som denna inte leda någon vart. Ibland undrar jag om det inte är själva målsättningen för vissa, då hela deras existens verkar bygga på att hata. Till synes verkar de inte vilja  åstadkomma någon förändring, egentligen.
 
Och nu när jag väl har chansen, så vill jag be dig, Lady Dahmer, och många andra med dig, att sluta generalisera. Det är inte männen som begår övergrepp, det är vissa män som gör det. Och det är inte kvinnorna som är offer, det är vissa kvinnor som är det. Det är beklämmande, att bli anklagad att vara av ondo bara för att man har fötts som en man. I det avseende finns det ingen skillnad mellan er hatfeminister och nazister, som vill utrota alla judar bara för att de är judar. 
 
Med det sagt kan jag inte nog poängtera, att det fortfarande är ett strukturellt problem med sexuella övergrepp - fysiska och verbala - som sker dagligen i vårt samhälle. Vi ska våga prata om dem stå upp mot dem och strukturellt motarbeta dem. Men vi ska även våga erkänna dem, be om ursäkt för dem och göra en förändring.
 
#MeToo var menat att vara en kampanj som gör skillnad. Skinnad till det bättre. Det är tragiskt att se, att de som tror sig jobba hårt för den förändringen visar sig vara bakåtsträvare av det stösta slaget. Början till en  förändring finns nämligen hos oss alla, inklusive kvinnorna. Och det glädjer mig, att det ändå är många som har insett det. Låt oss fortsätta så.