Allmännt akb, alliansen, moderaterna, sverigedemokraterna

Nya Alliansen är snart här

Foto: Montage
 
Anna Kinberg Bathra spelar en rysk roulette och insatsen är Alliansens överlevnad. Det är inte ett okänt faktum, att exempelvis Centerpartiet inte ser på flörten mot Sverigedemokraterna med välsignande blickar. Inte heller är Liberalerna helt med på tåget. De enda som inte verkar ha några problem med en eventuell ny allierad är Kristdemokraterna. Den poitiska spelplanen kommer att ändras, det kan vi vara säkra på.
 
Fredrik Reinfeldts bästa idé var att starta en allians för att ena de borgerliga partierna. Han förändrade även sitt partis inriktning mot det liberala hållet och bytte namn till Nya Moderaterna. Reinfeldt kunde ses som en stark symbol för Alliansen, något som AKB inte lyckats profilera sig som. En försvagad allians med en ledare som alla kommer ihåg som den som ansåg att folk utanför Stockholm är lite efter.
 
Det är inte konstigt i sig, att Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna på områden som de är överens om. Det är helt naturligt, annat vore ju konstigt. Men vi kan inte bortse från möjligheten, att det kan bli så, att det är Sverigedemokraterna som kommer att leda den Nya Alliansen. Jimmy Åkesson ökar i populäritet och hans framträdanden i media på senare tid har visat en väldig professionalism. I Danmark är Danske Folkeparti det största borgerliga partiet. Det är inte omöjligt att Sverige går samma öde till mötes med Sverigedemokraterna.
 
Blir det då Jimmy Åkesson som bildar Nya Alliansen och söker sig stöd från Moderaterna och de övriga borgerliga partierna? Om Sverigedemokraterna vinner valet, blir det Jimmy Åkesson som är Sveriges nästa statsminister? Det är en tanke som måste funderas och eventuellt tacklas med i framtiden.
 
Det är dags att ta av sig hörselskydden och skygglapparna. Om de etablerade partierna fortsätter att ignorera, att Sverigedemokraterna existerar, så kommer de blir tagna med fingrarna i syltburken. Vad man än har för inställning, så måste den vara klar långt innan valet så vi väljare kan fatta våra beslut.