Allmännt, Brott & Straff, Samhällsfrågor Alkoholproblem, Anders Borg, Feministiskt Initiativ, Finansminister, Gudrun Schyrman, Taffsande, alliansen, moderaterna, snoppshock

Snoppshocken som skakade Sverige

 
Vår förre finansminister Anders Borg (M) har gjort mycket bra saker för Sverige. Det som kanske kan anses vara mindre bra är hans beteende under den gångna helgen. För den som har missat detta kan jag upplysa, att Borg har på en privat fest gått runt och tagit sina manliga vänner i skrevet för att sedan avsluta krusaden med att visa upp sin snopp för hela festen.
 
Och om vi har fått läsa reaktioner. Han har till och med polisanmälts för händelsen. Någon tyckte att beteendet var sexuellt ofredande. Och det är ju det. Tafsandet är ett stort problem bl.a på festivaler och det är inte okej att visa sitt kön inför folk som inte vill se det.
 
Det är många som spår Borgs framtid nu. Hans karriär är över enligt de flesta bedömare. Men jag råkar vara av en annan åsikt. Nu lägger jag inget som helst värde på själva blotteriet eller tafsandet i min bedömning utan pratar enbart om konsekvenserna som kan uppkomma till följd av detta beteende.
 
Med det sagt vill jag friska upp ert minne om en viss vänsterpolitiker, numera partiledare, nämligen Gudrun Schyrman (F!). När Schyrman var djupt inne i sitt alkoholmissbruk, ställde hon sig i hörnet av en biograf och slog en båge rakt av på heltäckningsmattan. Ni som minns detta, minns även rubrikerna. Ingen trodde, att hon skulle kunna ens visa sig i offentligheten efter detta.
 
Men ack så fel den bedömningen var. Schyrman tog nämligen förnuftet till fånga, gick ut och talade om sitt missbruk, bad om ursäkt och talade om att hon skulle söka hjälp. Det gjorde hon. Och gissa vad? Det går bättre än någonsin för Gudrun Schyrman. Hon har ett eget parti med tiotusentals som ser henne som det bästa alternativet till vår nästa statsminister. Rent politiskt kan jag inget annat än skaka på huvudet, men taktiskt sett måste jag ge henne 10 pluspoäng och ett papegojemärke. Sanneligen bra jobbat!
 
Med andra ord är det inte så säkert, att Anders Borgs karriär är över - faktiskt långt ifrån. Allting beror dock på hur Borg hanterar situationen. Personligen har jag ingen vetskap huruvida Borg har någon form av missbruksproblematik eller annat tungt i bagaget som utlöste händelsen. Men det är väl ingen som tror, att en nykter Anders Borg hade gjort något motsvarande. Så frågan är inte helt obefogad.
 
Hur jobbigt det än verkar, så är det bara att tjuren i hornen och komma ut, erkänna sina fel, be om ursäkt och lova en förbättring. Det är det enda sättet att komma tillbaka. Att pudla på Facebook eller Instagram räcker tyvärr inte för oss. Vi vill inte ha ursäkter eller förklaringar, vi människor. Nej, vi vill ha ärlighet och genuina ord. Det är då vi förlåter.
 
Förlåter, ja. Det kan vi göra. Men vi kommer knappast att glömma. Anders Borg kommer inte att nämnas i historieböckerna endast som den ministern som skötte statsfinanserna bäst i hela Europa under finanskrisen. Han kommer alltid att förknippas med snoppshocken precis som Gudrun Schyrman, som den pissande partiledaren.