Allmännt, Internationellt, Jämställdhet, Sex & Samlevnad Avrättningar, Dödsstraff, Feministisk regering, Förföljelser, Homosexualitet, Kadylov, Koncentrationsläger, Lofvén, Putin, Ryssland, Tjetjenien, Wallström

Hur många fler måste avrättas innan regeringen agerar?

 
Idag, när jag läste en lista på 27 bekräftade namn på personer som Tjetjeniens regering avrättat natten mot den 26:e januari, dog en del av mig med dem. Det egentliga antalet är troligtvis högre och uppskattas till 56 avrättade. Majoriteten av dessa endast för att de misstänktes vara homosexuella. Avrättade utan åtal, utan rättegång, utan försvar, utan dom och helt utan människovärde.
 
Den yngsta av de avrättade hade hunnit fylla 19, den äldsta var 33 år gammal. De fängslades i en utrensningsaktion i den autonomiska Ryska delrepubliken som officiellt påstår, att det inte finns några HBTQ i landet. Vid en misstanke om en icke-traditionell sexuell läggning har regimen öppet uppmuntrat familjerna att begå hedersmord. Allt sker med moder Rysslands och president Putins tysta medgivande.
 
Samtliga av offren har torterats på de tre koncentrationsläger som landet satt upp just för att internera homosexuella män. Inga homosexuella kvinnor har avrättats eller arresterats. En rimig förklaring till detta är, att kvinnornas ställning i den djupt religiösa islamsika delrepubliken inte är att jämställa med männens. Därför har få kvinnor vågat stå upp för sin sexualitet.
 
Det är svårt att tro något sådant här 2017. Än mindre, att allt det här sker i ett grannlad till oss. Det som för mig är ändå svårast att acceptera är, att vår feminsitiska regering höjer inte ens ögonbryn. Utgångspunkten i allt regeringsarbete skulle vara jämställdhet. Men återigen visar det sig vara mer vackra ord än riktiga handlingar. Hur många fler måste torteras och avrättas endast för att de har en sexuell läggning som varken religionen eller landets ledare Ramzan Kadylov gillar innan regeringen gör något?
 
Att avrätta människor på dessa grunder är mot mänskliga rättigheter även om avrättningarna skulle föregåtts med en rättegång. Det kan vi inte acceptera. Det är inte dags för tyst diplomati. Sverige måste sätta tydliga krav på Ryssland cch därigenom Tjetjenien. Koncentrationslägren måste upphöras, förföljerserna likaså och president Ramzan Kadylov och hans underordnade måste ställas till svars. Sker inte det här inom en viss tid, bör sanktioner införas.
 
Stefan Löfvén och Margot Wallström, det är ni som måste få ut budskapet och det var igår. Känner ni er något rädda eller små inför den stora björnen Putin, så tänk på er stora idol Olof Palme. Palme hade ballar av stål och han hade aldrig accepterat detta. Det borde inte ni heller göra.
 
Inte ett enda människoliv ska avslutas i Tjetjenien för att man inte har en önskad sexuell läggning. Det är den enda utgångspunkten ni borde ha i diskussionen. Det finns inga andra tänkbara lösningar.
 
En sak står sig klart för mig i alla fall: Ni kan inte gå i Pridetåget om några veckor utan att skämmas om ni bara står handfallna och tittar på nu när det gäller att stå upp för den politiken ni säger er att representera.
 
Det är dags att agera. Dessa namn nedan är människor vars liv hade precis börjat, men fick ett abrubt slut. Ett namn borde vara en anledning nog. Nu är de tiotals.
 
Abdulmezhidov, Adam (född 27 maj, 1987)
 

Abumuslimov, Apti (född 1 juni, 1989)

Abdulkerimov, Said-Ramzan (född 25 mars, 1990)

Alimkhanov, Islam (född 6 juli, 1998)

Abubakarov, Adam (född 5 maj, 1995)

Bergaev, Ismail (född 19 augusti, 1998)

Dasaev, Adam (född 16 juni, 1988)

Jabaev, Zelimkhan (född 18 december, 1993)

Ilyasov, Adam (född 22 september, 1997)

Lugaev, Rizvan (född 13 september, 1987)

Malikov, Rizvan (född 1 juni, 1990)

Muskiev, Mohma (född 19 juli, 1988)

Mussanov, Temirlan (född 28 april, 1986)

Ozdiev, Usman (född 24 december, 1989)

Rashidov, Doku (född 30 maj, 1995)

Syriev, Magomed (född 23 februari, 1993)

Soltamanov, Ismail (född 30 mars, 1994)

Suleimanov, Magomed (född 3 januari, 1987)

Tuchaev, Ahmed (född 23 februari, 1987)

Khabuev, Khamzat (född 14 februari, 1993)

Hakimov, Alvi (född 16 november, 1992)

Khamidov, Shamil (född 14 november, 1986)

Tsikmaev, Ayub (född 4 april, 1984)

Shapiev, Muslim (född 28 november, 1989)

Eskarbiev, Saikhan (född 23 maj, 1992)

Yusupov, Sakhab (född 19 januari, 1990)

Yusupov, Shamkhan (född 17 juni, 1988)

 

Vila i frid. Vi kommer aldrig att glömma.