Allmännt, Samhällsfrågor Aftonbladet, Anders Lindberg, Socialdemokraterna, Socialdemokrati, Val2018, ideologi

(S)aknas politik, vill man prata ideologi

 
Anders Lindberg är Aftonbladets nya politiska chefredaktör. Han är utvald av Socialdemokraternas verkställande utskott och fungerar som en mycket viktig opinionsbildare i det politiska Sverige. I en intervju i tidningen ger han en bild om sin vision om hur det kommer att gå i valet och vad sossarna borde lyfta upp i valrörelsen.
 
Lindberg tar upp bl.a. tiggerifrågan. Trots att man vi i många fall bevisligen vet, att tiggeriet varit organiserat och handlat till och med om trafficing, målar Lindberg upp bilden om de goda och de onda. De som vill förbjuda tiggeri är de onda och de som vill tillåta det är de onda som inte vill se den lilla fattiga människan som tigger för sitt liv.
 
Det här är Socialdemokraternas politik i ett nötskal idag. Man vill bibehålla de fattiga som fattiga, annars funkar ju inte deras politik. Om vi istället jobbade med lösningar som löser fattigdomsfrågan istället för att ge folk pengar, behövs inte socialdemokratin längre.
 
Sanningen är den, att ingen fattigdom botas med att ge folk pengar. Men den fördelningspolitiken som Socialdemokraterna vill fortsätta med förutsätter att vi har romer från Rumänien som tigger i gatuhörnen. Det spelar ingen roll om den bakomliggande organisationen skulle vara kriminell. Det gynnar ju sossarnas intressen.
 
När man vet, att man inte har fungerande svar på sakfrågorna och saknar riktig politik, då vill man endast prata ideologi. Det önskar Lindberg också, att sossarna gjorde mer.
 
Men inga problem löses med att vi försvarar en ideologi. Vi måste komma på fungerande lösningar istället för att tillåta kriminaliteten att blomstra bara för att vi vill framstå som de goda.
 
Tiggeri är inte bra för någon annan än Socialdemokraterna. Det är inte bra för dem som tigger och inte heller är det bra för någon som ger på grund av skuldkänslan, som inte är så svår att bygga upp. Framför allt löser inte status quo några problem.
 
Jag hade önskat, att Aftonbladet får en sakligare politisk profil med Lindberg, men det verkar omöjligt - inte minst för att Socialdemokratin saknar de svar som samhället behöver. Eller så är svaren så djupt rotade i en föråldrad ideologi, att de inte ens gå att paketera som nya, fräscha idéer. 
 
Jag tror att vi kommer att se ett rejält fall för socialdemokratin vid nästa val om inte något dramatiskt händer och partiet inser, att lösningarna man kommer med ska innehålla svar och inte bara ytterligare frågor.