Brott & Straff, Samhällsfrågor, Sprit & Droger avkriminalisering, cannabis, legalisering, medicin, medicinsk marijuana, narkotika, narkotikalagar, norge, portugal

Upphör med cannabispropaganda och följ Norges exempel

 
För någon månad sedan beslutade Norge att avkriminalisera all narkotika för eget bruk. Det innebär, att ingen blir straffad för att ha droger på eller i sig i mindre mängder. Istället för häkte erbjuds personen samtal med en drogterapeut. Man följer helt enkelt många andra länders, bl.a. Portugals exempel, som i sin tur är fattade på vetenskapliga grunder. Drogerna är inte lagliga, men istället för att straffa bort missbruket, satsar man på vård.
 
Om alkohol och cannabis skulle upptäckas idag är det långt ifrån säkert att det var alkohol som blev den lagliga drogen. Men en sak är säkert: De skulle båda två komma att regleras av staten, inte av kriminella, som nu förlorar sina inkomster på andra sidan pölen.
 
Drogkartellerna i Mexico har nämligen förlorat ungefär hälften av sina inkomster när många delstater i USA har släppt cannabis fri för medicinskt bruk, i vissa delstater även för rekreationellt. Och det är så det ska vara. Bruket är numera reglerat av staten, varför skulle någon köpa det någon annanstans än apoteket?
 
Men våra politiker här hemma har svårt att acceptera, att vi har haft fel så himla länge. Man håller fast i de gamla föreställningarna även när det gäller cannabis. Och det ligger lite sanning i det hela, cannabis är mycket skadligt för en outvecklad hjärna. Barn och tonåringar ska alltså inte befatta sig med drogen.
 
Men för en vuxen person väger fördelarna mer. Cannabis är en mycket effektiv vid smärtlindring. Den fungerar utomordentligt bra som medicin mot spasmer och kroniska kramper och spänningar vid exempelvis MS. Cannabis fungerar bra som insomningsmedicin och mot illamående. Den har påvisats att fungera bättre än någon annan testad medicin mot anorexi och bulimi. Den upplöser illamående som man får vid cellgiftsbehandlingar eller bromsmedicinering mot HIV. Det finns dessutom inte några studier (alls!) som skulle påvisa, att cannabis är farligt för en vuxen människa. Då bör man vara fri att bestämma själv om man tar det eller inte.
 
När vi sedan lägger till vad vår drogbekämpning kostar samhället i form av spaning, rättegång, häkte, fängelse och därefter eventuell vård samt alla aspekter vid gängkriminalitet, borde det stå sig klart, att avkriminalisering och kanske t.o.m legalisering är det enda vettiga alternativet. Du och jag betalar varje år tusentals kronor i skatt för att vi ska kunna straffa bort cannabisanvändadet. Men tanke på allt vi vet idag är det långt ifrån rimligt.
 
Jag lik många andra har testat att röka cannabis. Det är inte min grej. Jag skulle inte med andra ord börja använda cannabis bara för att det är lagligt. Jag tror att många håller med mig med den inställningen. Bruket har inte ökat någonstans där cannabis har legaliserats eller avkriminaliserats. Varför skulle det hända här hemma?
 
Det behövs utbildning inom området i riksdagen. Och det ska vara forskare som står för utbildningen, inte polisen eller någon nykterhetsorganisation med vinklad fakta i bagaget. När kunskapsnivån ökar, kommer våra politiker också inse det motsägelsefulla att behålla cannabis straffbart och olagligt. Det är jag övertygad om.
 
Eller ska vi trycka ut en broschyr för 1,2 miljoner om hur farligt cannabis är? Precis som gjordes när Socialstyrelsen ville informera, att barnäktenskap i Sverige är olämpligt. Fast i den broschyren skulle fyllas med mycket hårda ordalag. Olämpligt är endast att inte hålla med propagandan. Inser ni det upp- och nervända i vårt samhälle?