OFF TOPIC: Det här får inte göras på krogen

Det här är allt annat än politik, men jag måste bara skriva om detta. Jag jobbar på krogen och stöter på Kreti och Pleti dagligen. Och ni ska inte tro att det inte finns skillnad på folk och fä. Jo, det är det. Så om du vill räknas till folk, läs den här skrivelsen. Fä kommer ändå inte göra det – det är för jobbigt att läsa om sitt egna liv på pränt...
 
 
Att sätta sig vid ett bord utan att bli placerad där
eller ännu värre:
Att bli upprörd för utebliven service efter att ha satt sig vid ett bord utan att bli placerad
 
Varför händer det? Det här misstaget görs endast av väldigt ovana krogbesökare även om några få tror sig kunna norpa de bästa platserna på detta vis. De flesta som gör detta vet dock inte bättre och förstår inte vikten av detta.
Varför får du inte göra det? Som gäst vet du inte hur bordsbokningarna ser ut för kvällen. Bordet kan vara bokat om en kvart. Serveringspersonalen vet inte heller att det sitter nya gäster där om det inte har registrerats och du får ingen service. I värsta fall får du service, men måste flytta på dig mitt i middagen. Om det går att boka bord på stället, då måste man oftast vänta på att bli placerad.
Hur ska du göra istället? Om du inte går på Skitiga Dukens kvarterskrog eller på Pizzeria Salmonella, har krogen någon, oftast en hovmästare eller en förste servitör, som du ska vänta på för att bli placerad. Grundregeln är att kan du boka bord på stället, ska du vänta på att bli placerad. Oavsett hör det till ett vanligt hyfs att fråga ifall man blir placerad eller om det är bara att sätta sig.
 
 
 
Att välja ett smutsigt bord när det finns rena och klaga över detta
eller ännu värre:
Att dessutom stå och vänta på att bordet blir omdukat innan man sätter sig
 
Varför händer det? Det här kan kombineras med punkten tidigare och kan hända om gästen vill ha ett specifikt bord (vilket inte alls är säkert att hen kan få). I vissa få fall tror gästen, att hen inte är ”värd” att ta ett uppdukat bord, men den här gruppen är en klar minoritet likaså de gäster som gör det bara för att jävlas.
Varför får du inte göra det? Att be om rensning av bord innan man sätter sig sinkar servisen i sitt arbete och gör att inte bara du utan många fler bord blir lidande och får sämre service. Det tar tid att först rensa och sedan duka upp ett bord och det stannar av servicen på hela stationen när man inte kan göra det kombinerat med annat då det går fortare. Du är inte heller viktigare än någon annan gäst på restaurangen.
Hur ska du göra istället? Har du fått privilegium att välja ett bord själv, ta ett där du inte sinkar servicen i sitt arbete. Om du nödvändigtvis måste ha ett specifikt bord, fråga om det går bra och tala om att du gärna väntar på att bordet blir klart. Det här är en hyflighetsfråga.
 
 
 
Att gå till baren för att beställa om man sitter vid ett bord
eller ännu värre:
Att gå till baren för att betala om man fått bordsservering hela kvällen
 
Varför händer det? Ovan restaurangbesökare kanske tror att det underlättar då baren ändå ska tillreda drycken. Dock finns det de som vill markera att servicen är långsam. Oftast vet inte gästen hur det fungerar på en restaurang.
Varför får du inte göra det? Sitter du vid ett bord och har en servitör på din station ska du beställa av denne. Det är ändå hen som måste slå in beställningen och ska ha koll på bordet. Ju fler kockar, desto sämre soppa. På vissa ställen har servicen lönen baserat på försäljning. Köper du i baren hamnar försäljningen där och servisen på stationen gör ändå jobbet som städar efter dig. Samma gäller eventuell dricks. Det anses dessutom som markering för dålig service.
Hur ska du göra istället? Beställ vid bordet. Får du ingen service, gå till servitören och be om det. Det är inte jobbigare än att gå till baren. Hittar du ingen servitör, tala om i baren var du sitter och att du vill ha service. Får du ändå ingen service, då är inte stället värt dina pengar i alla fall, så gå hellre därifrån.
 
 
 
Att låtsas att inte förstå hur en kortterminal fungerar
eller ännu värre:
Att påtala vid betalning att extra funktionen är onödig då service alltid ingår
 
Varför händer det? Den som låtsas att inte förstå hur en kortbetalning med totalsumma fungerar vill antagligen slippa att lämna dricks som ändå är helt frivilligt.
Varför får du inte göra det? Vi har använt kortterminaler på krogen under de senaste 30 åren. Det finns ingen människa som inte vet hur dessa fungerar. Att lämna dricks är frivilligt, men ändå så pass vanligt att över hälften av krogbesökare väljer att göra det. Därför är det helt onödigt att diskuterar funktionen med totalsumman, den finns där och kommer att finnas kvar. Vill du inte lämna något, gör inte det, men låtsas inte att du inte förstår hur det fungerar.
Hur ska du göra istället? Knappa in totalsumman och betala. Om du lämnar dricks är upp till dig. Spela inte dum.
 
 
 
Att knäppa med fingrarna eller ropa hallå när man vill ha service
eller ännu värre:
Att vissla eller vifta med pengarna när man vill ha service
 
Varför händer det? För att vissa är idioter.
Varför får du inte göra det? Vem tror du att du är? Det är bara horor och hundar som vänder sig om när någon visslar eller knäpper på fingrarna. I värsta fall kan du bli utvisad från restaurangen om du visslar eller knäpper med fingrarna. Hallå ropar man i telefonen och är ganska otrevligt sätt att påkalla uppmärksamhet. Det finns mycket större chans att din servitör eller bartender heter Ursäkta istället för Hallå.
Hur ska du göra istället? Bete dig som folk helt enkelt.
 
 
Så, det var allt från oss på krogen den här gången!
Ha en trevlig vistelse nästa gång! <3