Lägg ner politiken medan ni tävlar i ESC

Eurovision Song Contest, ESC, är känd som den dagen Europa är enad utan politiska hinder. Gång på gång har olika länders representanter försökt föra in politiska budskap. Här är några exempel med mycket varierande framgångar.
 
2009 Georgien skickade in låten "We don't wanna put in" där de sista två orden tolkades "Putin" och rysslandskritik. Resultat: Diskvalificerades.
2013 Finland skickar in Krista Siegfrids med låten "Marry me" och gör ett öppet ställningstagande för könsneutralt äktenskap, som många länder folkomröstade samtidigt. Resultat: Kom till final, men Turkiet sände inte tävlingen och drog sig ur helt och har inte kommit tillbaka pga en kyss mellan två kvinnor.
2016 Ukrainas Jamala sjöng då enligt egen utsago om Soviets fördrivning av Krimtartarer på 40-talet i låten "1944", men erkände efteråt att låten var om den pågående Krim-annekteringen. Resultat: Vann tävlingen pga jurygruppernas röster.
 
I år står Island i fokus. BDSM-bandet Hatari uppmanar öppet till bojkott av Israel, som råkar just vara värdlandet i år. Bandet i övrigt har aldrig gjort ett framträdande utan att skandera ut ett socialistiskt budskap. Många anser, att de inte skulle få delta i och med ESC har ett totalförbud mot politik och bandet har sagt att de vill använda Eurovision-rampljuset för att kritisera Israel.
 
Även om jag inte delar Hataris åsikter, kan jag tycka att det är bra att folk står för sina åsikter. Men det finns tid och plats för allt. Skulle någon annan typ av band än en radikalsocialisisk punk-technogrupp ens tänka tanken att göra något så olämpligt som deras planer är? Det är inte bara ett regelbrott - det är som att skita på grannens trappa och be denne om papper.
 
Nej, någon måtta får det vara. Hatari borde nekas tillträde. EBU:s regler slår fast att ”inga låttexter, tal eller gester av politisk, kommersiell eller liknande natur tillåts under Eurovision song contest”.
 
Någon diskvalificering verkar det dock inte vara tal om i dagsläget. 

I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver Eurovisions generaldirekötör: "

EBU och tv-bolaget som agerar värd vidtar alla nödvändiga åtgärder för att slå vakt om evenemangets icke-politiska karaktär. 

Islands EBU-medlem RÚV är väl medvetna om reglerna och de ser fram emot att tävla i Tel Aviv i maj.”

 

 

 

 



Det återstår att se om Hatari kommer att ta sig hela vägen till Tel Aviv. Israel kan förbjuda Island från att tävla i Eurovision oavsett EBU:s beslut. Enligt landets lagar får man inte resa in om man uppmanat till bojkott av Israel.

 

 

 

 



ESC ska förbli en tävling utan poliik. Jag hoppas att Israel själva ser till att de blir så i år också då EBU själva inte verkar ha bollar nog att göra det.

 

 



Bidraget kan ses här: https://youtu.be/eVbShUW6QBM