Politik, Samhällsfrågor black lives matter, corona, demonstration, folksamlingar

"Black lives matter" but obviously your's doesn't

Låt mig klargöra en sak. Black lives matter. Lika mycket som alla andra liv. Ingen skillnad. Alls. Så låt den ståndpunkten vara klart för er innan ni läser vidare.
 
Svarta liv verkar dock vara så viktiga att tusentals svenskars - svarta vita och gula - deras liv inte betyder någonting. Det är den enda slutsatsen jag kan dra om demonstrationen som hölls på Sergels Torg ikväll vid 19-tiden.
 
Tusentals demonstranter hade samlats för att demonstrera mot polisvåldet i USA. Allting bottnar i en händelse där en vit polis mördade en kriminell svart man genom att sätta sig över honom när han befann sig i ett försvarslöst tillstånd. Mannen dog för att han inte kunde andas. Hans sista ord blev: "I can't breath."
Fruktansvärt. Avskyvärt. Äckligt. Och definitivt värt ett dödsstraff.
 
Men vi är mitt i en pandemi. Folksamlingar över 50 personer är varken rekommenderade eller tillåtna utan tillstånd. Arrangörerna hade den här gången ansökt tillstånd. Vad som är anmärkningsvärt är att de fått det beviljat av Polismyndigheten. Hur tänkte ni där, farbror polisen, att det är bra om dessa ungdomar samlas en gång för alla, så de får corona och ni slipper dem några veckor på gatan, eller vad? Även om tillståndet var för 50, så förstår vem som helst att det inte kommer att bli utfallet.
 
Jag måste ändå ge ett litet eloge till en del av demonstranterna. Ganska många av dem hade munskydd på sig. Fast inte särskilt många fler än vad det brukar vara vid den här typen av demonstrationer där demonstranterna brukar täcka sitt ansikte med en palestinasjal eller liknande. Hur som helst, ungefär hälften av dem hade skydd över ansiktet. Bra där.
 
Men resten av er? Det är beundransvärt att ni engagerar er, men är inte ert egna liv värt något? Är det så viktigt vad som händer i USA, att ni riskerar tiotusentals liv i ert egna land, som redan är sargt av sjukdomen? Det är inte bara er själva ni utsätter utan hela er omgivning med både kända och okända människor, gamla och unga, kroniskt sjuka och friska. Om så lite som fem procent av er var smittade vid demonstrationen, så har över 80.000 personer smittats inom loppet av tre dagar.
 
Nej,. Urbota dumt och ingenting annat, måste jag ändå säga. Och om ni inte har vett att ha en ansiktsmask när ni går i en demonstrationsmassa bestående av tusentals månniskor tätt inpå varandra, så har ni det knappast i andra delar av era uppenbarligen obetydelsefulla liv heller. 
 
I ett av plakaten på plattan stod George Floyds sista ord: "I CAN'T BREATH."
Damn right you can't - if a this suvire corona infection gets you!
 
Så Visst. Svarta liv i USA spelar roll. Men det gör mitt och ditt liv också.