Allmännt, Sex & Samlevnad, Skola & Utbildning NoFap, onani, sexualundervisning, sexualupplysning, skola

Onanera mera - Så blir vi inte flera

 
En ny trend håller på att skapas. Den heter NoFap och syftar till avhållsamhet från onani. Som om det skulle vara just vad vår stressad och irriterad värld skulle behöva. Så länge det inte handlar om ett beroende eller en tvångsmässig aktivitet till följd av en trauma, är onani bra för oss. Det finns inga vetenskapliga belägg för att avhållsamhet från onani skulle vara en fördel. Däremot finns det väldigt mycket fakta som säger till oss, rakt upp i asiktet: Onanera mera!
 
Det är vetenskapligt bevisat, att 5-7 ejakulationer i veckan på egen hand minskar risken för prostatacancer. Ny forskning påvisar också, att kvinnor som får regelbundna orgasmer på egen hand löper mindre risk för infektioner i livmoderhalsen och upplever minskad premenstruell smärta. I båda fallen är det av betydelse, att orgasmerna uppnås på egen hand i och med vid samlag sprids bakterier och sexuellt överförbara sjukdomar som ökar risken för ovan nämnda tillstånd.
 
Onani minskar och förebygger stress, det minskar insomningsbesvär och ger en hormonkick som är den största dopaminfrisättningen vi kan få utan att använda droger. Det gör dig med andra ord lycklig. Forskarna säger också, att det är olika slags frisättning som upplevs vid sex och onani. Således borde inte det ena utesluta det andra.
 
Sexologerna uppmanar oss att onanera oavsett om det leder till en orgasm. Bra där. På så sätt lär vi känna våra kroppar och kan vara mer lyhörda mot våra partners och även guida dem för att uppnå ett bättre sexliv. Vissa debattörer har krävt, att onani skulle bli ett obligatorisk som skolämne.
 
Det låter drastiskt, men det behövs sanneligen mer sexualupplysning i skolan än vad jag fick på min tid, i alla fall. Hela en och en halv timme ägnade min gympalärare åt sexualkunskap vars enda budskap var, att om vi inte använder kondom, blir tjejerna gravida. Resten kvittade han med att "ja, ni vet ju hur det är".
 
Fast det visste vi inte. Jag skyller på min gympalärare för att vissa av mina killkompisar från högstadiet vet fortfarande inte var klitoris sitter. Jag skyller honom på, att jag fick titta på porr för att förstå, vad det är jag ska göra för att få den där utlösningen. Jag skyller på honom, att en hel generation av killar i Finland har en skev bild om hur en sexakt ska gå till eftersom de enda lärarna vi hade var John Holmes och Tracy Lords. 
 
Jag hade hoppats på, att det inte skulle se likadant ut idag, men när jag har pratat med högstadieungdomar om sexualundervisning, så säger de att den är nästintill obefintlig. För mycket är upp till läraren, som kanske råkar vara min klasskamrat som inte själv vet bättre.
 
Onani är viktigt. Och det är en del av sexualkunskapen. Det måste bli en förändring i vårt synsätt på onani och vår sexualitet. Kvinnor måste sluta tycka, att deras män är otrogna om de onanerar. Att de tror det är bara brist på kunskap. Män måste börja ta på sig själva nån annanstans än bara på snoppen för att förstå, att de själva liksom kvinnorna är en sexuell helhet och att kvinnan inte uppnår den finaste orgasmen av hardcore penetrering i analen. Också brist på kunskap. Att det är så skevt är inte porrens fel, det är skolans fel. Hade vi inte haft porren, hade vi inte vetat ens det lilla vi fick med oss i kappsäcken.
 
Det är på tiden, att sexualundervisningen tas på allvar. Det kanske ändå inte är så drastiskt att säga, att onani borde ingå i läroplanen. Det är ju lika viktigt som motion och rätt kost. Kan vi inte ens ge oss själva en njutning, hur i helskotta ska vi då lyckas med det när det gäller andra?
 
NoFap är nog det dummaste initiativet jag hört talas om. Istället bör vi alla onanera mera - så vi inte blir flera. Det gör nämligen oss män lite uthålligare också, vilket minskar ju chansen för den olyckliga omständigheten.
 
Så se nu till, att du får en skön stund på egen hand idag. För din egen och andras skull.
#1 - - HerrB:

Gympalärare?
I min skola hade de hand om gymnastiklektionerna. Sexualkunskap var en del av biologi och hanterades alltså av biologiläraren. Och vi fick lära oss vart clitoris sitter. Fast det kanske är annat nu för tiden efter alla nedskärningar och privatiseringar? Slöjdlärarna kanske lär ut matte, och hemkunskapslärarinnan fysik och kemi?

Svar: Nu är jag så gammal (43 år) att på min tid ingick sexualkunskapen i idrottsundervisningen. I biologin lärde vi förstås de olika delarna, men det var också kanske en timme som ägnades åt just det biologiska i det hela. Någon sexualkunskap fick vi inte över huvud taget kan man säga.
Mika Marin

#2 - - Sofia:

Jag kan nog säga att sexualundervisningen förändrats en del, även om den känns rätt föråldrad även idag.
Jag har väldigt svårt att förstå hur vissa kvinnor kan tänka att deras män är otrogna om de onanerar, tittar på porr el. dylikt. Det bevisar ju bara hur tabu sex är och en okunskap kring ämnet.
Väldigt intressant blogg även i övrigt!

Svar: Tack, Sofia, för uppmuntran!
Mika Marin