Skatten gör att din servitör får behålla kring 40% av dricksen

Hej Mika!
Vilken "skattereform" är det du hänvisar till i din text? Undantaget för dricks i skattelagstiftningen avskaffades redan 1 januari 2012. Att inkomstskatt ska betalas på dricksen är således inget nytt, vilket man kan få intrycket av när man läser din text.
Vad menar du med att redan beskattade pengar ska beskattas en gång till?
”Regeringen har bestämt, att det ska tas krafttag mot restaurangarbetare som får dricks. Skatteverket har fått i uppdrag att se till, att all dricks beskattas.”
Fel. Inga regler har förändrats och regeringen har inte gett något sådant uppdrag till Skatteverket. Däremot kom det för knappt två år sedan förtydliganden från Skatteverket om reglerna för dricks, se mer här http://www.besoksliv.se/artikel/skatteverket-ger-nya-signaler-om-dricks-67363
”Genom tiderna har man därför i Sverige betraktat dricks som en gåva från en gäst till servitören; en uppskattning för god service.”
Fel. Dricks betraktas som en gåva för utfört arbete och sådana gåvor är sedan länge föremål för inkomstbeskattning.
”Och eftersom gåvoskatten är avskaffad sedan 2005 har dricksen hittills inte varit subjekt för beskattning.”
Fel. Gåvoskatten, när den fanns, gällde enbart gåvor över 10.000 kronor.
”Eftersom dricks inte kan ses som lön är den inte heller momspliktigad.”
Fel. Om det ska läggas moms på en transaktion eller inte har inte att göra med om transaktionen ska ses som lön eller inte. Reglerna för moms och inkomstskatt är helt separata.
Kan hålla med till stor del av vad du skriver, en undran bara kan detinte vara så att det dåliga avtalet beror på dricksen? Och att med denna utveckling kan pressa avtalet i rätt riktning så att restaurang personal får en bättre grundlön?
det lär komma tyvärr från alla oseriösa företagare som betalar halva lönen som (dricks) för att slippa betala både sociala och ppm
Är det ingen som säger emot detta vansinne ??? Ingen som mot arbetar detta ?? Protest lista ???
Några synpunkter från en tidigare servitris (med 7 års erfarenhet).. För det första: lönen inom restaurang är inte sämre än exempelvis en undersköterskas (som apropå, EJ får ta emot gåvor annat än typ ett litet bidrag till kaffekassan/en chokladask till fikarummet o liknande). Min lön som undersköterska låg UNDER min lön som servitris. Självklart blir man glad av extra klirr, men i Sverige har man ju en fast lön - inte en "dricksbaserad". Skatten går ju sedan till att bygga upp samhället, något som gynnar "lågavlönade" i slutändan- framförallt den ensamstående morsan (som du tog som exempel). Gratis läkemedel, sjukvård samt gratis glasögon för barn, flerbarnstillägg på barnbidraget, stöd med bostadsbidrag, m.m (skattefinansierade åtgärder).
Att HR-facket är ett skämt vet vi alla, men det är knappast regeringens fel. Men de ger åtminstone lite trygghet och man står inte helt utlämnad om arbetsgivaren strular. Allianspartierna å andra sidan vill ju avverka fackföreningarna helt i slutändan.. och då står man ju jäkligt osäker (ta USA som exempel, där du kan få sparken och gå samma dag utan något som helst skyddsnät).
Hej
Jag ser min driks som ett tack för trevligt proffsigt bemötande
Dålig service ger ingen driks.
Som i alla jobb skall lönen var försörjningen.
Facket skall agera för bra grundlöner och behöver tydligen skärpa till sig
Lämnar alltid dricks i cash! Det ska fan inte tas något av det jag ger i skatt!!
Vi borde kanske börja i rätt ände.... Säkerställ att en restaurang kan betala vettiga löner istället.
Varför skall en viss grupp i samhället ha en del av inkomsten skattebefriad?
Om de anställda har ett kollektivavtal som ger som en tillräcklig lön att leva på så borde inte detta vara ett problem.
Idag är drick något som går rak ner i fickan på den anställda personen. Inget utan pengarna går tillbaks till samhället eller för den delen till den arbetande personen som förhoppningsvis vill kunna plocka ut en vettig pension i framtiden.
Drick kan vara olika stor del av ens lön, allt beroende på vilken etablissemang som man jobbar på. Trendiga nattklubbar ger ofta ganska stora summor per natt medans en mindre kvarterskrog/lunchrestaurang ger blygsamma summor.
Att nu den anställde själva skall hålla koll på dricksen kan verka rörigt, låt detta gå in i vanliga redovisningen på bolaget som hantera kassan och löneutbetalningarna för att förenkla allt.
Skattebefriad inkomst anses som en självklarhet bland restauranganställda, de är även något som används som argument vid rekrytering "vi har bra dricks".
Självklart skall man betala extra till en person som ger dig det där lilla extra vid ett besök... men borde inte lönenivån vara så pass bra att man inte är beroende på svarta pengar istället?
Jag ser inget konstig i att Skatteverket vill säkerställa att befolkningen gör rätt för sig. Hur det skall hanteras är en annan fråga.
Har du hört om den restauranganställda som gick ut i media och skrek sig blå om att han minsann inte skulle beskatta sin dricks. Han skrek så högt att andra trodde på hans klagomål och skrev liknande insändare.
Till slut tröttnade en myndighetsövande tillsyningsman på de skattesmitande stackarna som inte kunde hålla tyst kring den tysta uppgörelsen som branchen och myndigheten sett mellan fingrarna på senaste decennierna. Han bestämmde sig för att sätta den mest högljudda skattesmitaren på plats.
Inget har förändrats angående dricks. Enbart företagens bokföring kring dricksen. För att motverka svarta löner och skattebefriade uttag från ägarna på det anställdas bekostnad.
Om du har något belägg, vilket som helst (själv kontaktat Visita och frågat myndighetspesrson självt), så berätta gärna vilket. "Senaste 6 månaderna" hit eller dit, inget nytt har framkommit om att Skatteverket förbereder razzior, förutom en skock restauranganställda som sprider skräckscenarion på sociala medier.
Sen kan man argumentera att all skattepliktig inkomst är pensiongrundande,
önskar svar från regering och skatteverk hur detta ska göras då de valt att se dricks som beskattningsbar inkomst.
Hur ska detta ske ?