Allmännt, Samhällsfrågor, Skola & Utbildning Stockholm, Trafik, cyklister, elcyklister, olycka, stockholmstrafiken, trafikregler

Till alla er självmordskandidater på hjul

 
Så var våren här och det med besked. Det betyder många saker för oss. En av dem är, att alla de trampande självmordskandidaterna, som har varit i ide större delen av vintern börjar vakna till liv och livet blir så mycket jobbigare för oss övriga dödliga.
 
Det är nu kreti och pleti ställer sig på två hjul av diverse anledningar. Och det sägs, att cyklandet är som sex. Har man kunnat det en gång så kan man det alla nästföljande gångerna också. Fast handen på hjärtat: Kunde du verkligen det? Var det så bra som det är idag? Jag tror att jag inte behöver utveckla det här något längre, ni är nog med på tåget.
 
Men problemet är att vi räcker till alla avgångar och det är några som stannar kvar på stationen också. Jag vågar påstå, att det finns en handfull cyklister i Stockholm som känner till någon mer trafikregel gällande cykel, än att cykeln har företräde när det gäller bilar. Och den regeln kan iaf stockholmscyklisterna allt för väl.
 
Det är varje dag jag ser folk som trampar med livet som insats utan att ens förstå det. Och värre kommer det att bli nu när hippies i regeringen vill sätta en elmotor på alla dessa redan farliga fordon. Reglerna är nämligen olika mellan cykel och elfordon, vilket en elcykel är. Och där har vi inte ens en handfull av dessa förare kvar, som kan de gällande reglerna.
 
Visste du exempelvis att en stoppskylt gäller även cyklister, stanna farten HELT alltså och inte bara sakta ner och vara iaktsam? Böter 1.000 kronor. Eller att förbud mot fordonstrafik gäller även cyklar oavsett elmotor eller inte? Böter 500 kr. Att cykla på fel vägbana ska kosta också 500 spänn och saknas det en ringklocka på rätt ställe ska du bötas lika mycket.
 
Eller det är vad som borde hända då enligt lag och förordning. Jag hoppas nämligen, att polisen kör en drive mot vårdslösa cyklister åtminstone ett par gånger under sommaren. Det kanske skulle minska den ångesten varje bilist i den här staden känner inför de potentiella dödsoffer man så ofta nästan kolliderar med i sommartrafiken.
 
Den här stadens trafikplanering är inte gjort för både bil- och cykeltrafik. Och det gör att cyklisterna utgör en fara både för sig själva, bilisterna och inte minst fotgångare. Och när det kostar att göra fel, då svider det så pass, att man ogärna gör samma misstag igen.
 
Egentligen borde det finnas ett förarbevis, som varje cyklist som ger sig in i biltrafiken, måste ha fått godkänt på. Det är ju fullkomligt vansinnigt, att otränade cyklister blandas med bilister och dessutom med generösa regler och fördelar. Hur har vi tänkt där egentligen?
 
Men det är ju inte aktuellt, åtminstone inte innan den här sommaren. Därför är det på sin plats att påminna alla er självmordskandidater på två hjul, att ta det lugnt i trafiken. Tvivlar du på om du har rätt till något, då har du förmodligen inte det. Är du osäker vad som gäller och när, läs på innan du ger dig ut i trafiken.
 
Kör inte bara vidare som en del av den svettiga massan omkring dig. Gör skillnad. Gör Stockholm tryggare för oss alla genom att antingen avstå från cykeln i stan eller genom att veta vad du gör där.