Extremism, Jämställdhet, Religion & Livsåskådning, Samhällsfrågor, Utrikespolitik Amineh Kakabaveh, Hanif Bali, Iran, Islam i Sverige, Javad Zafir, Margot Wallström, hälsning, islam

Wallström vadar återigen i grumligt vatten

 
Utrikesminister Margot Wallström (S) mötte i onsdags Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm. För oss som försökte ta oss fram i innerstan var det så gott som omöjligt med demonstrationer och avspärrningar. Att våra rättigheter med fri rörlighet kränks är vi vana vid, diktaturer eller inte.

Återigen böjde Wallström inför Irans könsapartheid och inte ens försökte skaka hand med Zarif. Detta har kritiserats naturligtvis från många håll, speciellt efter att Wallström med följe frivilligt klädde sig i slöja vid det senaste statbesöket i Iran. Observera, att varken Merkel, May eller Albright gjorde detta utan att de åkte på några påföljder.

Wallström tycks nämligen tro, att iranier tar inte kvinnor i hand när man hälsar man och kvinna emellan. Detta är förstås ren och skär lögn. Det bekräftar bl.a. Hanif Bali (M) och Amineh Kakbaveh (V) som själva har iransk bakgrund. Det är ingen sed ett helt land har utan en regel från fundamentalistiska islamister, som sitter i just nu i makten. 

Wallström bagatelliserar betydelsen att acceptera förtrycket på detta sätt och viftar bort kritiken med att våra hälsningsritualer ska inte stå i vägen för samtal om mänskliga rättigheter. Lustigt, att hon använder argument som egentligen är mot henne själv. Att vi respekterar män coh kvinnor och ser dem lika värda är en mänsklig rättighet, som Wallström inte tycks känna till.

Men är det bara en hålsningsritual när vi tar varandra i hand? Ja, om vi gör det på alla vi hälsar. Nej, om vi gör det bara om motparten inte är av "det ssvagare könet". Då blir handskakningen helt plötsligt en manifest för något. 

Vi går inte alla till mötes när det gäller hälsningsritualer heller. Jag har väldigt svårt att tänka mig, att Wallström skulle göra hitlerhälsningen vid förhandlingar med NMR. Ändå accepterar hon extrema seder från ett regim som är lika hådför som Nazitysklands.

Nej, Margot Wallström, du har återigen visat var ditt skåp står parkerad. Det är faschinerande, att du fortfarande ens är med i det politiska spelet. Att ersätta dig borde vi ha gjort för ett decennium sedan.