Klimatpolitik, Politik, Skattepolitik Regeringen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, centerpartiet, forskning, fplus, liberalerna, plastkassen, plastkasseskatt, plastpåsen

Regeringens plastkassepolitik är klimatidioti som ökar utsläppen

 
3 kr i skatt per plastkasse ska bringa 2,1 miljarder till statskassan bara under det första halvåret. En årlig inkomst blir då ca 4 miljarder. Det är väl behövda pengar, men metoden och klimatnyttan är renodlad idioti. Regeringens plastkassepolitik är direkt skadligt för klimatet, visar de senaste studierna. Och från regeringens sida ignorerar man det faktum, att folk fattar den här gången vad det är fråga om. Nedan har jag samlat fakta om skatten och dess påverkan. Vi måste göra något och det ä nu - för att denna skatt inte ska träda i kraft.
 
Skatten slår mot miljökassarna
Idiotin börjar med att plastkasseskatten slår mot alla slags bärkassar utom de med annat material som papperspåsar och tygkassar. Skulle syftet vara att styra folkets val från fossila kassar mot kassar av sockerrör och återvunnen plast, skulle skatten sättas bara på fossila kassar. Men då skulle det inte bli några pengar eftersom 80% av alla bärkassar i Sverige redan är icke-fossila. Skatten införs alltså på något som vi ständigt blir bättre på och som vi är bland de bästa i hela världen.
 
Återvunnen plastkasse är klimatsmartast
75 % av alla nya plastkassar återvinns som soppåsar och en stor del av dessa återvinns vidare till exempelvis fjärrvärme. 20% av kassarna återvinns som bärkassar på nytt. Endast 5% hamnar i sopor utan någon återvinning. Den återvunna plastkassen oavsett om den är av fossilt ursprung eller inte är den mest klimatsmarta lösningen jämfört med papperspåsar eller tygkassar. Genom skatten kommer folk säkert satsa på tygkassar som har tiotals gånger större påverkan på klimatet än plastkassen av fossilt ursprung - miljökassarna har praktikskt taget ingen påverkan.
 
Skatten kommer att öka utsläppen med 40%
I princip inga av soppåsarna som säljs i Sverige tillverkas här. Istället är påsarna tillverkade utomlands och är till 90% gjorda av fossil plast. När skatten slår till, kommer folk att köpa fler soppåsar då skatten är mycket lägre på dessa. I praktiken ökar det vår användning av fossil plast. Skatten kommer att öka utsläppen med hela 40% enligt en studie av fPlus. Men det verkar regeringen med Miljöpartiet i spetsen strunta i så länge skatten kommer att bringa pengar till statskassan.
 
Skatten införs när vi nästan nått målet
Enligt Naturvårdsverkets prognos kommer vi under 2019 hamna på 91 platsbärkassar per person, vilket är bara en påse ifrån målet för 2019 på 90 påsar per person. Det finns alltså inte någon anledning till några straffavgifter, vi sköter oss nästan på millimeter så som regeringen vill.
 
Svensk skatt minskar inte plast i haven
Över 90% av all plast som finns i världshaven släpps ut i Asien och Afrika. Att vi minskar användning av plastpåsar genom en punktskatt löser absolut ingenting. Om regeringen är orolig för plast i haven, ska pengarna användas i förebyggande arbete i de länder som skräpar haven mest. Men pengarna behövs här hemma. Till vad, undar du. Undra vidare så kommer du fram till svaret.
 
Intern kritik inom Miljöpartiet
Regeringen har alltså tillsammans med stödpartierna Centern och Liberalerna satt sig ner och funderat hur statskassan kan berikas och kommit på denna nya punktskatt. Till stöd av detta beställde regeringen en utredning för att kunna motivera skatten. Problemet var bara, att den utredningen tittade endast på effekten på skatten och inga andra möjliga styrmedel. Den är således oanvändbar och styrker absolut ingenting. Denna bluff har till och med några miljöpartister synat, så dålig är den. Miljöpartiets förra ansvarig för miljöfrågor i Riksdagen, Åsa Domeij, skriver så här: "Det är symbolpolitik som sänder fel signaler till både konsumenter och näringsliv... ...Plastbärkassarna är inte heller sådana som skräpar ned eftersom de används som soppåsar eller lämnas till materialåtervinning."  Om inte regeringen kan övertyga sina egna, blir det svårt att övertyga oss andra, redan lite mer kritiska publik.
 
Center och Liberalerna sjunger i samma kör
Utan kappvändarna Centern och Liberalerna skulle inte lagen bli verklighet. Men alla verkar tro sig kunna sjunga i den här kören som Stefan Löfvén har samlat ihop. Problemet är att körmedlemmar verkar vara till stor del tondöva och följer bara ledaren vars sjungande i nuläget kan närmast beskrivas som rytmiskt rapande.
 
Hitta på lite mer trovärdiga sätt att samla pengar
Jag blir inte förvånad, men desto mer förbannad om denna skatt ska bli verklighet. Tror sossarna och stödpartierna vi är helt dumma i huvudet? Newsflash! Vi är inte det. Om statskassan saknar medel på förekomna anledningar, hitta åtminstione på lite mer trovärdiga sätt att samla pengar på än denna.  Världen skrattar redan rätt belevat åt Sverige - vi måste se till att de inte får ont i magen av allt skrattande. Idiotin måste ta slut!