Jämställdhet, Politik, Religion & Livsåskådning, Sexualpolitik, Utrikespolitik Homosexualitet, Indonesien, Mänskliga Rättigheter, islam, kristendom, lagstiftning, sharia

Mänskliga rättigheter: Sekulära länder går framåt - Religiösa backar hundra år

 
Vi som lever i ett sekulärt land där det t.o.m finns ett forbud om att prata om Gud som gud, vi är vana vid att våra lagar stiftas med evidensbaserad vetenskap som grund. Även om vi fortfarande räknas som ett kristet land (knappt) så skulle den ledamoten, som föreslår lagändringar på grund av att Bibeln säger si eller så, hen skulle skattas ut från riksdagen.
 
Bibeln mår innehålla många goda råd för livet emedan många av dessa råd går att finna i andra religioners heliga skrifter. Med historieberättelserna är det ungefär likadant. Exempelvis historian om syndafloden finns i minst sex religioner. Det är dock inte något bevis för att syndafloden verkligen existerade. Vi vill ha evidens. Vi vill ha vetenskapliga fakta för att fatta beslut om vad som är fel och vad som är rätt. Idag. Men så har det inte alltid varit.
 
När vår stat och lagstiftande församlingar var religiöst bundna till statskyrkan, var det just kyrkan som dikterade många av våra lagar och därtill våra värderingar. Ett mycket bra exempel på detta är synen på homosexualitet. Det var först 1979 man avskrev homosexualitet som en psykisk sjukdom och fram till 1944 var det kriminellt och straffbart att vara homosexuell. Ju mer kyrkan har sekuläriserats från de lagstiftande samlingarna, desto mer litar vi på vetenskapen istället för en helig skript. Resultatet är att idag får homosexuella t.o.m adoptera. Det finns nämligen ingenting vetenskapligt som skulle peka på att homosexuella inte är lämpliga som föräldrar.
 
Vi kan vara stolta över våra lagar, som är så gott som eniga med mänskliga rättigheter. Men så är det inte överallt i världen. Generellt ser vi lik den svenska trenden, att i sekulära lånder går utvecklingen framåt, medan i de länder där religiösa makter påverkar politiken backar i mänskliga rättigheter ytterligare ett steg i redan diskriminerande lagstiftning.
 
Indonesien till exempel förbereder ett lagförslag som återigen kriminaliserar homosexualiteten, men eftersom man är så pass vetenskaplig, att man ser dessa som mentalsjuka, är inte fängelsestraff aktuellt. Däremot måste du underkasta dig en rehabilitering på mentalsjukhus och lämna dina eventuella barn till de sociala myndigheterna för placering i fosterhem. Gör inte du det på eget initiativ, kommer polisen och verkställer detta. Utöver homosexualitet gäller lagen även "adra psykiska störningar som påverkar sexualiteten" såsom tidelag, pedofili, incest, fetischer och S/M. Man ser dessa som jämlika och "lika farliga" avarter.
 
Man kan fråga sig varför det sker över huvudtaget? Det finns så pass mycket forskning på området, att inte ens Indonesien kan ha missat det. Svaret ligger hos religionen. Indonesien är ett muslimskt land även om en friare form av islam är rådande i landet. Man låter ändå religionen diktera lagarna. Ursprungliga lagförslaget innehöll även kroppsbestraffningar för bögsex, allt hämtat från sharia.
 
När religiösa makter får påverka tar mänskligheten ett kliv bakåt, ibland över hundra år i tiden. Det är därför vi ska slå vakt om vårt sekulära system där ingen religion tillåts diktera  lagarna. Det börjar från att religion och dess regler bör respekteras ungefär lika mycket som vi respekterar, att en person vill sitta i skuggan istället för i solen. Har vi ingen plats i skuggan, då får personen sitta i solen så länge. Vi behöver inte anpassa oss efter religioner - det är religioner som ska anpassa sig efter våra sekulära värderingar.
 
När attituden blir annan, då är vi och staplar på en mycket tunn is. Och den globala uppvärmningen gör att pimpelfiskesäsongen är allt kortare. Varning för tunn is...