Kriminalpolitik, Migration & Integration, Politik, Sexualpolitik, Övriga Ämnen barnbrottslingar, dom, gruppvåldtäkt, misshandel, sexualbrott, straffmyndighetsålder, straffrabatt, unga kriminella, ungdomsbrottslingar, ungdomsrabatt, åtal

Straffmyndighetsåldern måste ner till 15 och ungdomsrabatten slopas

 
På bildkollaget ovan ser du fem exempel på bestialiska sexualförbrytare. Det de alla har gemensamt är att de är barn i juridisk mening. Ingen av dessa har fyllt 20 år och en av dem är underårig. Därför kan de inte dömas med den vanliga straffskalan utan behandlas som barn/ungdomar av rättsväsendet. Andelen barn som begår allvarliga brott och sexualbrott i synnerhet har ökat dramatiskt på senare år. Straffriheten gör även, att många minderåriga utnyttjas av kriminella gäng eftersom straffen för grova brott kan i praktiken bli 10 samtal med socialtjänsten.
 
Exempel 1 Jamil, Wiktor och Mohammad våldtog tillsammans en 16-årig berusad flicka. Hon våldtogs vaginalt och oralt och beskriver i rätten som att det ”var händer överallt”. Hon bad killarna upprepade gånger att sluta men gruppvåldtäkten avbryts först när hennes tjejkompisar kommer in i rummet. I tingsrätten hävdade killarna att de var oskyldiga och att flickan var med på sexet, men vittnesuppgifter gör att männen fälls. Straffet blir dock ett av det lägsta som delats för en gruppvåldtäkt. Efter att ungdomsrabatter staplats på varandra döms männen för våldtäkt av normalgraden, trots att det var en gruppvåldtäkt och tilldelas tre månaders fängelse vardera, som i verkligheten blir 2 månader pga villkorlig frigivning när 30% av straffet återstår. En av männen döms även till skyddstillsyn eftersom han hade utfört en till våldtäkt innan denna. Det är endast han som döms till fängelse, de andra två avtjänar sina straff med en fotboja. För en gruppvåldtäkt som denna hade en vuxen dömts till minimum 8 års fängelse.
 
Exempel 2 Damir ledde ett gäng med kompisar vars fritidsintresse var att våldta unga flickor tillsammans. Fallet han blev dömd av tillsammans med några flera deltagare var en 17 timmar lång gruppvåldtäkt på en ung flicka. Våldtäkten inleddes med att tjejen spolades med iskallt vatten. Därefter våldtogs hon av tre killar upprepade gånger. Men det var inte allt. Damir ringde upp och bjöd in fem killar till som alla förgrep sig på tjejen. Under tiden misshandlades tjejen brutalt. Damir dömdes för ytterligare en grov våldtäkt. Han hade gjort inbrott i en lägenhet med en annan man. De hade väckt kvinnan, börjat slå henne och tagit strypgrepp på henne. Sedan turades de två männen om att våldta den hjälplösa kvinnan. Till råga på detta har Damir hotat samtliga offer med att döda dem om de anmäler händelserna. Damir dömdes för 4,5 års fängelse, som i verkligheten blir 3 år och 2 månader. Han dömdes även till utvisning, men om den verkställs är ytterst osäkert pga läget i Syrien, där Damir ursprungligen kommer ifrån. Om Damir hade varit straffmyndig hade han dömts till minimum 10 års fängelse och utvisning.
 
Exempel 3 Nicolaos var bara 16 år när han hade hunnit samla på sig en imponerande lista av sexualbrott. Det senaste av brotten skedde när Nicolaos och några polare till honom tillsammans våldtog tre 14-åriga flickor. Flickorna hölls på plats genom hot och våld och bollades runt mellan killarna som förgrep sig på dem. Flickorna lyckades till slut ta sig ur männens våld och flydde till en fritidsgård. Efter vittnesmål om ett brutalt händelseförlopp och i ett hav av sexualla ofredanden, våldtäkt och sexuella övergrepp har rättsväsendet bestämt sig. Den numera 17-åriga Nikolaos döms för mängder av sexuella ofredanden, våldtäkt mot barn, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Straffet? Nikolaos döms till ungdomstjänst som i praktiken innebär 10 samtal med socialen i Klippans kommun. Nicolaos kompisar fick lika lindriga straff, dock är vissa avdem tvugna att underkasta sig till 120 timmars samhällstjänst. Nicolas hade troligtvis dömts för minst 12 års fängelse om han hade varit över 20 år. Bilder på Nicolaos eller hans kompisar pubiceras inte med hänsyn till deras låga ålder.
 
Alla dessa exempel vittnar om fullt kapabla, fullt medvetna och fullt genomförda allvarliga sexualbrott, som lämnar djupa sår hos offren, som aldrig kommer över det de utsatts för. Men vår lagstiftning tillåter inte, att gärningsmännen åtalas som vuxna (vilket kan göras i flera andra länder, exempelvis i USA). Upp till 20 års ålder är det fritt fram att begå brott utan att i praktiken bli straffad.
 
På några månader hinner man inte ge någon adekvat behandling heller och gärningsmännen är ute i det fria efter några veckor för att återigen begå nya övergrepp, som de inte heller straffas för. Det leder till frågan om inte straffmyndighetsåldern är för lågt uppskattat i Sverige. Och svaret på frågan är onekligen ja. En person som är kapabel att utföra en bestialisk våldtäkt är även kapabel att ta ansvar för sina handlingar som en vuxen.
 
Att unga våldtäktsmän och även unga pedofiler i praktiken inte får något straff är ett hån mot offren. Det sänder signaler som vi inte vill sända. Dessutom är straffens allra viktigaste funktion att skydda samhället från individer som begår grova brott och hålla dem inlåsta för att kunna påverka dem exempelvis genom behandlingsprogram. Den möjligheten uteblir i dessa fall, där programmen kanske skulle kunna haft största chansen att lyckas. Vi kan inte ha det så.
 
I vissa fall är straffmyndighetsåldern motiverat, men i fall som dessa där bestialiska våldtäkter utlöser varandra upprepade gånger är det enda korrekta att åtala gärningsmännen som vuxna. Straffmyndighetsåldern måste sänkas till 15 år. Dessutom bör ungdomsrabatterna tas bort med anledning av att en adekvat behandling mot den aktuella brottsligheten ska kunna genomföras under strafftiden.
 
Det är inte grymt mot barn och ungdomar. Det är för deras eget och för samhällets bästa och ger en liten tröst för offren - att rättvisan har skipats.