Politik, Samhällsfrågor, Sjukvårdspolitik anders tegnell, andningsskydd, ansiktsmask, corona, coronavirus, covid-19, fhm, folkhälsomyndigheten, mask, restriktioner

Därför har FHM fel angående skyddsmasker

 
Folkhälsomyndigheten verkar ha väldigt svårt att erkänna, att de inte har haft rätt när det gäller användning av skyddsmasker över mun och näsa. En nyutkommen studie visar ett klart samband mellan dödligheten i ett land där det är obligatoriskt att använda en mask och länder där det är frivilligt.
 
Till och med sunt bondförnuft säger, att om masken nu skyddar alla andra (fast du själv inte får ett fullgott skydd) och alla har en mask så minskar smittspridningen automatiskt. Om folk ändå slutade att tänka bara på sig själva och stannade till ett tag. En mask är en altruistisk handling som skyddar alla andra.
 
I och med FHM har nästan avrått från användning av masker, finns det ett starkt motstånd bland svenskarna mot att använda en. Men nästan alla argument man har mot masken är felaktiga. Här kommer några av just de argumenten och kall fakta om hur det egentligen ligger till. Läs och lär.
 

Masken skyddar inte ögonen. Därför är det ju helt onödigt.
- Så vi ska vara helt utan skydd i stället för att täcka 66% av smittovägarna? Tänk om.

 

Det är bara om du är sjuk du ska använda en mask för att skydda andra i din omgivning.
- De flesta är smittade under ca 10 dagar innan symptom uppträder. Under denna tid smittar man. Om alla har en mask minskar man risken att smitta andra under inkubationstiden.

 

Masken skyddar inte dess bärare. What's the point!
- Korrekt, men den reducerar mängden virus och skyddar alla andra om du skulle vara smittad utan att veta om det. Sluta vara en egoist och tänk på andra.

 

Det är bara sjukvården som kan använda masken på rätt sätt. Fel användning hjälper ändå inte.
- Du kan skydda dig med en gammal strumpa över ansiktet och det har effekt. Se WHO:s 
hemdisa för korrekt information.

 

Jag vill hellre att smittas så det är avklarat och jag kan leva som om Corona inte fanns.
- Visst, men masken skyddar andra och våra gamla och sjuka kanske inte delar din uppfattning. Det handlar inte bara om dig.

 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte användning av mask.
- Korret och det borde de enligt WHO ändra på. Nya studier visar, att länder med ett masktvång har minst smittade. Det finns ett klart samband med andelen döda också.

 

Alla kommer ändå att få sjukdomen. Det är bättre om det sker snabbt så pandemin tar slut.
- Alla kommer inte att få sjukdomen och det ska vi inte ha som en målsättning heller eftersom flockskydd verkar vara omöjligt att bilda genom infektioner. Endast vaccin kan stoppa pandemin. Tills dess ska vi försöka minimera antalet döda. Så länge sjukdomen sprids, kommer folk att dö.

 

Om det var bra att använda en mask, skulle FHM rekommendera det.
- Man skulle vilja tro på det påståendet, men t.o.m WHO tycker att Sverige har fel på den punkten och rekommenderar användning av ansiktsmask på offentliga platser och under transporter. Du kan såklart att välja. Du kan tro på Sverige som är ensam om den uppfattningen eller tro på Världshälso-organisationen och övriga världens myndigheter som är av annan uppfattning. Att en ensam opponent har rätt har ytters sällan visat sig vara fallet.

 

Så varför ska man vägra mask egentligen? Det är en kollektiv handling som visar att vi bryr oss om andra och inte bara om oss själva. Och vad finns det att förlora med det? Kanske de få kronorna som det kostar att tillverka eller köpa en mask. Här finns några punkter, som man ändå måste hålla i åtanke när det gäller masker.

 

  • Engångsmaskar ska användas bara en gång och kastas direkt efter användning.
  • Tygmasker kan användas igen om man tvättar masken i 60 grader eller snabbt kokar den efter varje användning.
  • Det behöver inte bli dyrt. Du kan sy en egen mask av ett tyg som är tätt konstruerat. Mönster finns överallt på nätet. Och då kan du dessutom tillverka en moderiktig mask som passar dig perfekt.
  • Du måste inte ha en mask överallt, bara där du inte kan hålla en ordentlig distans till andra, men ha den alltid exempelvis i bussen, tunnelbanan eller i affärer. 
  • Ha alltid en mask i väskan om du skulle stöta på en situation där det behövs.
  • Att använda en mask är bara en skyddsåtgärd. Du måste fortfarande hålla god handhygien, hålla säkerhetsavståndet mellan människor och använda sunt förnuft.
  • Att ha mask är obehagligt endast de första gångerna. Man vänjer sig snabbt och fortsätter när man tänker hur många liv man kan rädda genom en liten uppoffring.

Så på med maskerna gott folk - Låt oss rädda liv!