Extremism, Politik, Religion & Livsåskådning koran, koranbränning, rasmus paludan, stram kurs, yttrandefrihet

Ingen rök utan koran

 
Rasmus Paludan är känd för att bränna koraner vid demonstrationer och har nyligen dömts för rasism (processen är inte klar då domen har överklagats). Hans parti Stram Kurs är ett av de mest islamofobiska och invandringskritiska partierna i Europa. Och det ser ut att partiet kommer att ta plats i det danska parlamentet.
 
Mycket av Paludans agenda går ut på att skända islam, vilket han anser vara världens dummaste religion. Om inte det var nog för att väcka ilska hos muslimer så har han bränt koraner inlindad i bacon. Juristen och partiledaren gör detta i yttrandefrihetens namn eftersom han anser att islam har ingen respekt mot yttrandefrihet. 
 
Vad tror han då åstadkomma med allt detta? Inte mer än att provocera. Och det har han lyckats med.  Radikala islamister har dödshotat och attackerat honom så pass allvarligt, att han nu måste skyddas av danska säkerhetspolisen dygnet runt och han kostar ca 24 miljoner dansa kronor i månadern.
 
Paludan ville komma till Sverige och provocera även här genom att bränna koraner på gator och torg. Men svenska polisen satte stopp för hans planer genom att stoppa honom och utvisa honom i två års tid med motivering att han skapar ett hot mot säkerheten. 
 
Rätt eller fel? 
 
Rätt av den anledningen att han utgör ett hot för säkerheten. Vi behöver inte nya kravaller, vi behöver stabilitet. Men fel av den anledningen, att vi ska inte låta någon religion att diktera villkor för vilka får entra landet och vilka inte. Detta var precis vad Paludan ville - påvisa, att Sveriges regering springer på muslimernas ärenden och låter islam att diktera villkoren.
 
Är det så? Dikterar islam villkoren? Svaret på det är ett indirekt ja. Ponera, att Paludan hade velat bränna biblar på bål i Sverige. Hade han stoppats och utvisats då? Sannorligen inte. Varför? För att ingen kristen hade hotat eller attackerat honom för det. Även om en del hade tagit illa vid sig, hade det stannat där. Men nu var det koran och islam det handlade om. Genom att ställa till med ett cirkus har islam dikterat villkoren och yttrandefriheten har kvävts.
 
Nu tycker jag inte, att det på något sätt skulle vara viktigt, att man får bränna koraner inlindade i bacon. Jag ser inte, att det på något sätt gynnar någon fakti9skt. Men vad  jag tycker spelar ingen roll. Paludan ska ha rätt att göra det om han villl. Och jag får ha min åsikt om saken.
 
Religion är nämligen sist och sövene ingenting annat än en åsikt. Det är en åsikt hur man tycker att det ska vara omkring oss. När någons åsikt blir så helig att den intte får ifrågasättas eller kritiseras, då har vi ingen yttrandefrihet kvar utan den åsikten har satts över alla andra åsikter. Men mot vad Aftonbladets ledarredation tycker, så handlar detta inte om rasism. Du kan inte vara rasistisk mot en åsikt. Det skulle innebära att även politiskt oliktänkande var rasism. Det handlar om idioti, ja, men inte rasism.
 
Jag tycker, att det är skönt att Paludan inte fick arrangera sina bokbål i Sverige. Och det får jag tycka. Och du får tycka precis vad du vill om det. Det är tack vare tanke- och yttrandefriheten du har all rätt att göra det. Än så länge.