Kriminalpolitik, Samhällsfrågor, Skattepolitik advokater, domstolar, ersättningar, ersättningstak, löner, oetiska ersättnignar, offentlig försvarare, rättsstat, rättsväsende, skattepengar

Advokater som länsar skattekistan på miljarder

 
I USA är advokatyrket en mycket eftertraktad ställning. Lyckas du bra och ger ditt hjärta och själ till arbetet kan du bli en dollarmiljonär. Där går nämligen de flesta toppersättningarna ut på att vinna olika stämningar som sedan ger provision till advokaten. Det brukar också vara helt olika advokater som jobbar med just stämningsmål och olika som jobbar med brottmål. En offentlig försvarare i USA kan bara drömma om att komma upp till de inkomsterna som en som jobbar med stämningar kan uppnå.
 
Riktigt så fungerar det inte i Sverige. Vi stämmer inte varandra till höger och vänster och även om vi gjorde det är ersättningsnivåerna så låga i Sverige, att ett provisionsbaerat arbete skulle inte ge advokaten någonting. Men du behöver inte jobba med stämningar i Sverige för att bli rik som advokat. Du kan bli en offentlig försvarare och hämta dina miljoner från kistan som aldrig sinar.
 
Varje åtalad person i Sverige och i princip även i alla andra länder är berättigad till en offentlig försvarare. I de allra flesta fall är det staten som står för den kostnaden. Och det är väl tur med tanke på timdebiteringar som advokaterna har i dagsläget. Det är inte alls ovanligt att en advokats timpris ligger över 3.000 kronor i timmen. Nej, de facto de som debiterar staten mest har timpriser som ligger på över 4.800 kronor i timmen.
 
Fem lax i timmen från våra skattepengar till advokater som försvarar brottslingar vi vill se dömda. Det är vad du och jag betalar från skattekistan. Och om du trodde att advokater fakturerar endast för tiden de jobbar så har du fel. All övrig tid de vill ha betalt för hamanr nämligen under något som heter tidsspillan. Det är precis vad det är, ineffektiv tid då advokaten inte gör någonting alls.
 
Dessa arvoden gör att några av de mest välbetalda advokterna tjänar över 10 miljoner kronor per år i rena skattepengar. Och ingen ifrågasätter om detta är rimligt. Jag tycker att det inte är det. Det är bortom rimligt, att vi ska betala dessa ersättningar till NÅGON från statskassan. Det betalar vi inte ens till vår statsminister eller kungen i lön. Men att försvara någon som begått brott anses vara så värdefullt att vi öppnar plånboken varje gång. Vi pratar nämligen om tusentals advokater som lever på skattepengar och utgör tillsammans en ersättningsberg om miljarder.
 
Naturligtvis ska alla få betalt för sina utförda arberten, men det måste till en rim och reson till advokatlöner. Den ersättningen vi betalar från statskassa måste ha ett tak per timme. I dag finns det ingen. Rätten kan klippa en del av kostnaderna, men i praktiken händer det aldrig. Inget försvar är värt 5.000 kronor i timmen och är det så, får den åtalade stå för resten av kostnaden själv efter att en taksumma på exempelvis 2.200 kronor i timmen är uppnådd.
 
Det kostar sannerligen att hålla rättstaten igång. Och det framstår tydligt att rättstaten är inte samma som rättvisestaten. Det ska gudarna veta.