Skolorna i Kristianstad har erbjudit mellan- och högstadieelever att delta i simundervisningen i en burkini. Burkinin är inte skattefinansierade utan en gåva från Majblommekommitén. Kristianstadsbladet, som betecknar sig som liberal tidning, skriver upprörd om händelsen i sin ledare och gör en direkt jämförelse med användning av burkinin och hederskulturer hänvisandes till och med till hedersmord.
 
Att alla ska kunna gå klädda så som de vill håller jag med om. Jag måste ändå fråga när Kristianstadsbladets ledarskribent blev tankeläsare. Hen har väl ingen aning om hur dessa flickor vill klä sig i simhallen. Hela skrivelsen står enligt min uppfattning för allting annat ärn liberalism. Den kräver, att alla ska vara klädda i vanliga baddräkter.
 
Jag minns själv när jag gick i lågstadiet hur jobbigt jag själv tyckte, att det var att visa sig i badbyxor inför andra. Jag såg nämligen ut som ett biafrabarn. Jag hade ätstörningar under många år och vägde långt under det normala. Hade det erbjudits en burkini till mig då, hade jag mer än gärna tagit den på mig. Dessa flickor är troligtvis inte vana vid att visa sig halvnakna inför andra och känner sig mer bekväma med burkinin.
 
Dessutom är det ju så, att det är föräldrarna som bestämmer över sina barn till att de blir myndiga, vare sig vi vill det eller inte. Oavsett anledning så är det upp till dem om barnen har baddräkt eller burkini på sig.
 
Att alla elever blir simkunniga är ett av målen med idrottsundervisningen i skolan. Den målsättningen är långt mer viktigare att fylla än att alla ska göra det i en viss typ av klädsel. Om alternativen är att lära sig att simma i en burkini eller att inte lära sig alls, trumfar vikten av simkunskap i alla lägen.
 
Att vi ska bekämpa hedersförtryck och inte acceptera, att kvinnor måste mot sin vilja klä sig på ett visst sätt är självklart för en liberal som mig. Men att hellre neka vissa barn undervisning än att låta dem att delta i en alternativ klädsel är inte bara diskriminerande, det är omvänt förtryck. Det ska ingen kommun ägna sig åt.
 
Personligen tycker jag, att brukinin ska erbjudas till alla elever, inte bara de muslimska. Det kanske finns en och annan som inte är bekväm med att vara halvnaken bland andra. Det ska vi respektera. Målsättningen med undervisningen är att alla lär sig att simma, inte att alla har på sig en baddräkt eller simbyxor. Simkunskap är viktigare än vad eleverna har på sig.
 
Vi kan inte bekämpa förtryck med att förtrycka. Och hedersförtryck bekämpas inte heller genom att kräva att barnen följer viss klädkod. Jag tycker, att skolorna i Kristianstad har gjort helt rätt. Dessa barn har rätt att lära sig att simma och vi ska inte ta den rättigheten ifrån dem.
 
Jag är även övertygad om att när dessa barn väl blir vuxna, kommer de att ta på sig en vanlig baddräkt om det är det de vill. Och det är då vi ska stå där och ge dem allt den stöd de behöver, om de skulle tvingas att gå mot sin vilja. Det är att vara liberal. 
Burkini, Idrottsundervisning, Kristianstadsbladet, Simundervisning, skola,
 
Anna Kinberg Batra har avgått som moderatledare. Den som tar över har en mycket kort tid på sig att vinna tillbaka de förlorade väljarna och har många avgörande beslut, som kan ligga till grund för hela valutgången, att fatta. Samtidigt känns AKB för första gången äkta och uppriktig, vilket kommer på tok för sent.
 
När jag såg på Anna Kinberg Batras avgångstal kunde jag känna, att det hela är rätt på tre punkter. Det AKB säger om Moderaternas ocha Alliansens nuläge är helt rätt. Det hon gör genom att avgå är också helt rätt. Hade hon väntat med sin avgång hade Moderaterna gått sitt sämsta valresultat till mötes nästa år.
 
Men för mig, det var för allra första gången under sin tid som partiledare, som AKB även "kändes rätt". Det var första gången jag kunde känna, att hennes ord var något hon kunde stå för till 100 procent och att allt hon sa kom både från hjärtat och genom ett moget övervägande.
 
Problemet är bara att alla dessa rätt kan vara för sent ute. Den som kommer att axla AKB:s mantel har förmodligen den svåraste uppgiften en moderatledare har fått att lösa.
 
Det är en kall fakta, att väljarna ser Moderaterna som ett splittrat parti. Den nya ledaren har till sin största uppgift att förena partiet, inte mist ideologiskt. Väljarstödet började svikta efter AKB:s flört med Sverigedemokraterna. Det splittrade även partiet i två läger och var startskottet av hennes avgångsprocess. Det jag ser som den viktigaste frågan den kommande partiledaren har att svara på är om Moderaterna är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna i sakfrågor. Svaret på den frågan väntas även av allianskamraterna, framför allt av Liberalernas Jan Björklund.
 
Moderaterna känns inte som ett tydligt parti idag. För mycket interna stridigheter om ideologi och otydligt budskap gör, att väljarna inte vet vad de röstar på, om de röstar på M. För viss typ av väljare spelar inte detta någon roll - jag pratar om SD-väljarna, som sällan ens vet var partiet står i andra frågor än invandring. Men när det gäller väljare som kan tänka sig att ge sin röst för M, är det av yttersta vikt, att partiet har en tydlig poitik. Den nya ledaren har en mycket kort tid på sig, att komma med politik som går hem, är tydlig och vinner mark.
 
Också Alliansen är splittrad. Även om alla partier står bakom ett fortsatt samarbete, är splittringen påtaglig vid många viktiga frågor, inte mist samarbete med Sverigedemokraterna. Den kommande ledarens uppgift kommer alltså inte endast vara att ena det egna partiet utan även att hålla ihop Alliansen. Misslyckas hen med detta uppdrag är det enligt min mening högst sannolikt, att hela Allianssamarbetet kommer att gå i graven efter valet.
 
Det spekuleras just nu, vem som kommer att ta över. Den starkaste kandidaten och den som förmodligen är den enda som skulle kunna klara av uppgiften är förra finansmarknadsministern Ulf Kristersson. Tyvärr har Kristersson meddelat, att hans kandidatur inte är aktuell. men det kan också vara spel för gallerierna.
 
Ett annat namn som lanserats som en tänkbar kandidat är också en gammal minister, nämligen Elisabeth Svantesson. Hennes religiösa tillhörighet med LIvets Ord och hennes aktiva abortmotstånd ligger dock henne till last i gemene mans ögon. Faller valet på henne, tror jag att Moderaterna gör ett val som kommer att kosta dem ännu en valförlust.
 
Den enda som är sugen på att ta över är f.d. försvarsministern Mikael Odenberg. För mig känns han bara "old school" och något av passé. Likaså Beatrice Ask, som förknippas med många knäppa uttalanden.
 
Några av jokrarna i spelet nämns f.d. MUF-ledaren Johan Forsell (som även valdes för Sveriges sexigaste man av tidningen QX jury för 10 år sedan) som tilltalar många yngre väljare samt ex-ministern Gunilla Carlsson, som jag personligen skulle ställa mig bakom om jag hade någon talan i detta. Hanif Bali har också varit på tapeten, men hans provokativa stil skulle vara ett självmord för partiet i nuläget.
 
Det enda som står sig klart, är att den kommande partiledaren måste vara något av en superhjälte då uppdraget är nästintill en "Mission Impossible". Men vem vet, Moderaterna har tagit sig ur djupare svackor än så. Till deras fördel ligger ju regeringens vanvettiga skattepolitik och alla de skandalerna som utlöst varandra under det senaste året.
 
Vem det nu än blir, är en sak säkert. Den personen kommer inte att avgöra endast Moderaternas framtid utan hela Alliansens. Så just därför, mina moderata vänner, tänk nu och tänk noga. Och därefter tänk en gång till.
akb, alliansen, moderaterna,
 
Den uppmärksammde kidnappningsrättegången i Nyköpings Tingsrätt har fått avbrytas. De misstänka har förflyttats till säkerhetshäkte och får delta i rättegången på distans. Flera åhörare nekas nu tillträde till rättegången då de stört, orsakat tumult och kränkt både domare och nämdemän med könsord på arabiska.
 
Social utsatthet och segregation som vårt samhälle är skyldig till är anledningen till den totala respekten för polis och rättsväsende, säger en hel del som kommenterar händelserna.
 
Skämtar ni med mig? Ska vi som samhälle ta på oss skulden för att vissa av oss saknar all vett och sans? Felet ligger inte hos oss, inte det minsta. Felet ligger hos dessa individer, till hundra procent. Det enda felet som samhället har gjort är, att inte använda resurserna vi trots allt har för att bevara det samhällsklimat vi en gång i tiden haft i det här landet.
 
Jag vet att det korrekta skulle vara att helt ignorera dessa individers etnicitet. Men jag vågar påstå, att det är en viktig faktor som vi i allra högsta grad bör se i sammanhanget. Jag tror nämligen, att attituderna som i sin tur leder till beteende har med bakgrunden att göra och att dessa individer skattar sig högre stående och kan således bete sig som de vill. Att förolämpa domare och nämdemän på annat språk i en svenskspråkig rättegång är ett bevis på detta. Det är polariserat etnicitet mot etnicitet.
 
Men det finns läder i världen där socialt utsatthet är avsevärt mycket värre än här hemma och klyftorna mellan de olika samhällsklasserna är mycket större än i Sverige. Vi kan ta USA som ett exempel. Alla vet, att samhällsstrukturerna i USA ser mycket annorlunda ut i jämförelse med Sverige. Men när det kommer till respekt för de lagar upprätthållande instanserna, vet ALLA, att saknaden av respekt i kontakt med dessa har konsekvenser som ingen vill ta. Och den respekten finns hos alla oavsett etnicitet.
 
Kastar du sten mot en polisbil i USA, får du själv en kula i huvudet som svar, var så säker. Om polisen gjort rätt i att skjuta personen är inte ens en fråga. Förolämpar du en domare med könsord oavsett språk, sitter du 20 år i fängelse och vi pratar nu fängelse i USA, som inte går ens att jämföra med de fina institutionerna vi kallar för fängelse här hemma. Saknaden av respekt har omedelbara konsekvenser. Det vet alla och det gör, att denna respekt visas i handling.
 
Det som händer närmast dagligen i Sverige med stenkastningar, hot mot polis och tjänstemän och den respektlösa attituden mot vårt rättsväsende skulle vara otänkbart t.o.m för de värsta av kriminella i länder som USA. Inte heller skyller politiker, än mindre medborgare på samhället eller dess orsakat segregation om någonting liknande händer. Det är individernas fel, det är hot mot demokratin och det tolereras helt enkelt inte på någon nivå.
 
Vill vi då ha det samhället som exempelvis USA är idag? Den frågan kommer dess värre decennier för sent. Vi har redan det samhället - den respektlösa och kriminiella sidan. Det vi saknar är motstycket. Så jag svarar jakande på den frågan. Programvaran måste uppdateras innan viruset förstör hela systemet. Det har aldrig gått att bromsa sig ur en uppförsbacke och det gör det inte nu heller.
 
Vi behöver inse, att det aldrig kommer att vara sig likt igen. Förändringen har skett, men vi har inte hängt med. Det krävs krafttag i upprättande av ordning och respekt i samhället. Det börjar redan i skolan där lärare behöver större befogenheter för att upprätthålla ordning i klassen. 
 
Respekt är något man inte har per automatik, det är något man förtjänar. Om jag inte respekterar mig själv, kan jag banne mig inte förvänta mig att andra gör det heller. Så sluta daltas! Dessa individer behöver veta hut. De kommer aldrig att visa respekt för vårt rättssystem om rättssystemet snällt ber om det. Det ska vara så kännbart hemskt med påföljder, att denna respekt infinner sig bara av blotta tanken. Om det går i länder med större segregation, går det även i Sverige. Men endast om viljan finns.
 
Sverige har blivit ett skämt för vissa av dess medborgare. Det är dags att visa, att "skrattar bäst som skrattar sist". Och det även med våldsverkan om det behövs. Dina medborgerliga rättigheter är brukade när du själv slutar respektera dem. 
 
Det är inte lätt, att inse sina fel. Men det är nödvändigt om man vill komma till rätta. På den här tentan har vi råkat skriva våra svar med bläck, så det går inte att sudda bort de felaktiga svaren. Att stryka över ser bara fult ut, alla fattar ändå att vi tänkte fel från början. Så lösningen är att göra nya formler för att kunna ta fram en slutsumma som ser bättre ut.
 
Det är bara det, att svaren måste lämnas in snart. Annar blir det IG och frågan är om vi kan gå om den här klassen.
domstolar, nyköpings tingsrätt, polis, rättegång, stenkastning, usa,