Mona Sahlin har begärt statsrådspension redan efter en månad att hon i samband med brottsmisstankarna avgick som nationell samordnare för våldsbejakande extremism. Avtalet kommer att totalt ge henne 3,6 miljoner kronor fram till 65-årsdagen om hon saknar andra inkomster fram till dess.
 
Hon är långt ifrån ensam om att håva in en massa pengar utan att lyfta ett finger. Närmast alla våra tidigare statsråd lyfter statsrådspension i miljonbelopp samtidigt som alla ex-ledamöter i riksdagen njuter av Riksdagens inkomstgaranti som varar upp till 15 år efter avslutad tjänst. 
 
Statsrådspensionen och Riksdagens inkomstgaranti är tänkt att fungera som en fallskärm när en minister eller ledamot avslutar sin tjänst och sadlar om. Om man skaffar en annan inkomst räknas denna av från ersättningen man får.
 
Det finns dock inga måsten att skaffa ett nytt jobb efter att man avgått som folkets tjänare. Ett av exemplen på dem som inte skaffat något nytt jobb är f.d. riksdagsledamoten Margareta Persson (S) som lämnade Riksdagen 1991, men fortfarande år 2010 lyfte 24.200 kronor i månaden i inkomstgaranti. Dessa dåliga exempel hittar vi i samtliga politiska partier.
 
Det är förstås skitsummor i statsbudgeten, men det är en himla massa pengar för en enskild person oavsett om man är en före detta statsråd eller en kassörska på ICA. Det sticker i ögonen på folk, även mig.
 
Men det som sticker mig mest i ögonen är inte pengarna utan det faktum, att man anses vara något av handikappad efter att man varit på samhällets topp. På något sätt anser man, att det är nästintill omöjligt att hitta ett nytt arbete om man en gång jobbat för folket. Helt plötsligt har man tappat alla kunskeper i de arbeten man hade innan tiden som riksdagsledamot eller minister.
 
Lars Ohly klagar ju på, att ingen vill anställa honom. Just där kan vi kanske konstatera, att referenser talar för sig. Men alla övriga då? Det är inte rimligt, att omställningen beräknas ta upp till 15 år. Och ersättningsnivån är helt orimlig när det i princip är en A-kassa det handlar om. Men det är klart, om jag också hade chansen att kvittera miljoner medan jag rullar tummarna, skulle jag kanske inte ändra på den möjligheten, heller.
 
Men i så fall skulle jag inte ha någon moral. Och det är det jag efterlyser från alla våra riksdagsledamöter och ministrar. Ändra på era egna fallskärmar så att de hamnar på det normala eller skrota dem helt.
 
Eller är det verkligen så, att er uppfattning om er egen duglighet på arbetsmarknaden är så låg, att dessa fallskärmar verkligen behövs - och så länge? I så fall måste jag säga, att jag börjar bli mycket mer orolig för detta lands framtid än vad jag har varit hittills.
 
A-kassa, Riksdagens lönegaranti, fallskärmar, lars ohly, mona sahlin, statsrådspension,
 
Jag kan slå vad att de flesta som är aktiva på Facebook har fått en varning om att inte acceptera en vänförfrågan från en viss Anwar Jitous. Denna man är nämligen en hacker som är intresserad av att förstöra varje facebookanvändares dator helt och hållet. Varför han är så intressrad av att göra det vet ingen, det viktiga är att sprida den här varningen til alla på din vänlista.
 
Den här typen av varningar har cirkulerat många gånger på sociala media. För ett tag sedan skulle vi inte öppna ett meddelande som hade en fil som heter Dansa av påven som bilaga. Det var då också mykcet viktigt att sprida informationen till så många som möjligt så att ingen ska råka illa ut.
 
Det är lätt att förfäras av skadan som kan ske om inte vännerna får reda på den horribla möjligheten. Men om var och en skulle tänka till ett extra varv skulle kanske sanningen visa sig på ett annat sätt.
 
För det första, om någon ska kunna förstöra inehållet i din dator genom att du bara accepterar någons vänförfrågan, skulle det vara något banbrytande inom IT. Det är helt enkelt inte möjligt. För det andra, till virus kan räknas alla andra typen av IT-attacker såsom överbelastning av servrar.
 
Vad händer om alla användare på Facebook skickar samma meddelande till alla i sin vänlista? Observera att det är massvis med dubletter i mottagarantalet. Svaret är att servern överbelastas och systemet går ner. Genom att skikca meddelanden till alla i din vänlista utan att tänka efter bidrar du faktiskt i en cyberattack. Din tanke var god, men du blev lurad att vara med i en smärre IT-terrorattack.
 
Källkritik är viktigt även i sådana här fall. En enkel googling hade kanske sparat dig en hel del tid och inte minst, du hade inte varit en del av en väl planerad attack. Därför uppmanar jag er alla, att inte skicka några kedjemeddelanden till alla i er vänlista utan att granska det först.
 
Första varningstecknet är ju, att du skulle skicka den här informationen privat till alla. Varför skulle det inte räcka med en enkel delning? Jo, för att en delning orsakar inte en överbelastning och målet blir inte nådd. Det andra tecknet är, att personen Anwar Jitous faktiskt inte finns på Facebook. Det finns ingen användare med det namnet. Varför ska man då akta sig för honom?
 
Så får du den här varningen, ignorera det och meddela din vän, att det faktiskt är en cyberattack hen deltar i. Säkerligen tror hen att hen gör en god gärning, men som sagt, be hen tänka ett varv till. Det sparar oss alla tid och håller sociala media flytande, som vi säkert alla vill.
Den senaste publiceringen på Nyheter24.se har väckt många upprörda känslor hos läsare. Jag påstås att hittat på något som heter "fredlig islamism", exempelvis.
 
Jag vill bara snabbt reflektera och ge svar på ett par frågor.
 
1. Islam är inte samma som islamism. Jag skriver om fredlig islam och inte fredlig islamism, som mycket riktigt inte existerar. Antingen läser många mina texter som Fan läser Bibeln eller så ögnar man bara igenom vilket kan resultera i att man helt missförstår min text.
 
2. Det påstås, att jag inte känner folk i min vänlita och att det är idiotiskt. Tvärtemot detta påstående skriver jag, att jag känner alla mina vänner. Återigen, troligtvis slarvigt läst?
 
3. Vad det kommer till rubriksättning, så kan debattredaktionen ändra på rubriken till något mer säljande. Det i sin tur kan leda till, att missförstånd uppstår. Självklart påstår jag inte, att man blir en terrorist om man tar bort en vän. Exemplet jag använder, som jag även förklarar att är endast spekulation, är bara ett exempel om vad som kan hända om man inhämtar all information ensidigt.
 
4. Jag har efter många publiceringar påståtts vara både det ena och det andra, exempelvis både islamofob och jihadist. Egentligen borde jag inte ens kommentera dessa påståenden, som saknar grund helt och hållet. Jag vill ändå uppmana alla dem, som har den här typen av uppfattning om mig, att läsa mina skrivelser en gång till. Jag står för religionsfrihet, men fördömer all typ av förtryck och våld som kan uppstå som en följd av en tolkning av religioner. Fredlig samexistens är vad jag förespråkar.
 
Jag är väl medveten om att både kärlek och hat flödar när man uttrycker sina åsikter och uppfattningar. Det kommer på köpet. Jag vet även, att min skrivstil ibland är medvetet provocerande, för att skapa diskussion och tankeverksamhet hos läsaren.
 
Så får det gärna fortsätta också. Den dagen mina skrivelser inte orsakar detta, kommer jag att lägga ner. Så fortsätt gärna tycka och tänka, men snälla snälla snälla, läs mina texter ordentligt, innan ni skickar något hatiskt eller tillskriver mig egenskaper som jag verkligen inte står för.
 
Till alla mina läsare vill jag slutligen önska en trevlig fortsättning på Midsommarn!