Allmännt, Extremism, Samhällsfrågor Medborgerlig Samling, NMR, Stokholm Pride, förbud, grundlagen, tro

Låt inte förbud ersätta tron på att det goda besegrar

 
NMR orsakade mycket oroligheter under Almedalsveckan i Visby. Nu vill regeringen tysta ner partiet och förbjuda dess existens. Samtidigt förbjuder landets störta festival partiet Medborgerlig Samlings närvaro på Pride på ganska godtyckliga grunder, baserat på partiordförandets enskilda uttalanden. Partiprogrammet i sig, nämligen, innehåller ingenting som skulle stå i strid med festivalens värdegrund. Att tysta ner sin meningsmotståndare har blivit en sport som båda politiska ytterkanter tävlar inom just nu.
 
Vilken normalt funtad människa som helst håller med mig om att NMR:s budskap är vedervärdigt. Jag vill inte heller bli utsatt för budskap som strider mot mänskliga rättigheter och vill försvåra tillvaron dels för mig själv och dels för många andra marginaliserade grupper. 
 
Men att vi har det så fritt och bra i vårt samhälle idag, trots dessa tråkiga inslag, är ju ett resultat av yttrandefrihet, som vi har värnat om årtionden. Priderörelsen hade aldrig blivit så accepterad om det inte var för yttrandefriheten. Vi har litat på den enskildes bedömningsförmåga och det har fungerat.
 
Folk, som har tyckt olika har alltid funnits. Men det har inte alltid synts så tydligt som idag. Det har i sin tur orsakat en panik över att vårt fria samhälle håller på att försvinna till förmån av antidemokratiska krafter. Vi vill tysta ner alla som inte tänker som oss. Det syns tydligt inte minst hos Stockholm Pride.
 
Att rörelser som syftar till att vissa folkgrupper ska i slutändan utrotas och tills dess förföljas, ska förbjudas är naturligtvis ett bra beslut. Vi har redan stöd i grundlagen i det och det gäller bara att tillämpa paragraferna. Med det sagt måste vi ändå stå för yttrandefriheten hur vidriga åsikter folk än spottar ur sig. Vi får inte glömma hur vår nuvarande frihet skapades och att det är just yttrandefriheten som ligger till grund för det.
 
Det verkar som att "de goda krafterna" har tappat tron till sitt eget budskap. Att tillitet för det egna budskapet håller på att försvinna och man måste ta till motståndarnas metoder för att försvara dem. Det är en primitiv reaktion, som är förståeligt, men knappast i varje läge försvarbart, i synnerhet inte när man buntar ihop alla sina motståndare i en enda knippe och tystar ner dem allesammans.
 
Våra sanningar som vi var och en står för själva måste kunna ifrågasättas. Är det sanningar, kommer de att hålla den utmaningen. Precis som en säljare som inte tror på sin egen produkt inte kan nå framgångar i sin business, kan vi inte heller tro, att tvångsmetodiken fungerar i åsiktsbildning. Produkten kommer då garanterat tillbaka under ångerveckan.
 
Vad som behövs är en starkare tro. Tro på det som vi anser vara rätt och rättvist. Idéerna har väl inte förändrats en millimeter. Däremot har många tappat tron på vägen. Stärk den först och främst. Då tål allting att ifrågasättas och utmanas utan att man besegras.
 
Var det inte någon som sade, att tron - den flyttar berg?