Brott & Straff, Migration, Samhällsfrågor dom, myndighetsålder, straffmyndighetsålder, straffrabatt, våldtäkt, ålderstest

Att ha ljugit om sin ålder ger enorma fördelar om man döms för brott

 
Ålder på en person är ingen lätt sak att fastställa. Säkerhetsspannen är minst 5 år på en vuxen person. Vi kan inte med säkerhet bedöma huruvida en person är 17 eller 22 år, exempelvis.
 
Vid asylsökningar ljuger många om sin ålder, alla neråt. Det grövsta exemplet är en 43-årig man som påstod sig vara 17 och placerades som en elev i en gymnasieklass. En låg ålder, d.v.s ålder upp till 17 ger förstås stora fördelar vid hantering av ärendet, boendeförhållandena, ersättning osv. Men det finns fler anledningar varför det lönar sig att ljuga.
 
Det är inte heller någon hemlighet, att utlandsfödda är överrepresenterade i statistiken över sexualbrott. Om man nu åker fast, ska man förstås dömas i domstol. Den som är under 21 år kan inte dömas som fullt ut straffmyndig. Man får oftast ett minimistraff och i regel ansöker inte åklagaren om utvisning alls.
 
Detta hände i Väst-Sverige när en 20-årig flerbarnspappa våldtog en 15-åring på en skoltoalett. Han fick minimistraffet för gärningen och blev inte utvisad. Domen har förvisso överklagats, men utfallet lär inte att bli särskilt annorlunda i Göta Hovrätt.
 
Vi tycker ändå, att man är vuxen nog att fatta politiska beslut, d.v.s rösta, ingå äktenskap, ta ett lån, köra bil och dricka sig full redan vid 18 års ålder. Ändå anser vi samtidigt vid exempelvis rättegångar, att man inte är fullt vuxen innan man har fyllt 21. Det här är en motstridighet i lagen som ingen påpekade när röståldern sänktes.
 
Om 20-åringen har varit vuxen nog att bilda en familj, skaffa två barn och göra sin fru gravid för tredje gången, är han vuxen nog att ta ansvar för sina handlingar när det gäller sex utan samtycke.
 
Men det behöver man inte göra, om man exempelvis ljugit om sin ålder och de facto inte är avsevärt mycket äldre. Vi kan fastställa ålder med säkerhet endast om personen är i 30/40-årsåldern och påstår sig vara 16. Då går det att påpeka, om någon inte är ens i nähetetn av den påstådda åldern.. Därför kan det vara en lönsam affär, framför allt om man ägnar sig åt kriminalitet eller barnvåldtäkt, som i detta fall.
 
Vi måste sänka gränsen för när man anses fullt straffmyndig till samma nivå som röstålderna ligger på, d.v.s 18 år. Att ha denna motstridighet kvar är en tydlig signal från samhället: Vi står bakom dig om du faller, du får vara med och bestämma och göra saker, men behöver inte ta ansvar för dina handlingar.
 
Och utöver den lagändringen så bör åldersbestämning göras på samtliga som söker asyl som ett ensamkommande barn. Vi måste få till en rättssäkerhet och rättvisa i vårt land.