Allmännt, Arbetsmarknad, Samhällsfrågor, Skatt Statlig inkomstskatt, besöksnäring, dricks, dricksande, dricksskatt, gåvoskatt, kroganställda, namninsamling, skatteverket, tipping

Kroganställda tar fajten mot orättvisan

 
Tänk dig en scenario då du måste betala inkomstskatt, men du får absolut ingenting tillbaka. Ingen pension sparas på det, ingen betala några andra sociala avgifter heller för det. Du bara pyntar en tredjedel till staten, bara för att statens myndighet säger så. Det låter ingen vidare, vad?
 
Nej, sannerligen inte. Men det är verklighet för så gott som alla som jobbar inom restaurang. Skatteverket har nämligen beslutat, baserat på en tingsrättsdom, att dricks ska ses som inkomst och beskattas. Däremot är det ingen som betalar de sociala avgifterna för den delen av "inkomsten". Kroganställda bidrar till välfärden utan att det ger någonting i gengäld. Och du som lämnar dicks på krogen gör på sätt och vis det samma.
 
Det är förstås vansinnigt och det var inte så länge sedan då dricks ansågs vara en gåva. Gåvoskatten avskaffades i Sverige 2004. Således borde dricks inte vara skattepliktigt. Det är ju en gåva. Det finns nog ingen av oss som lämnar dricks, som anser sig betala ut en lön till de som lagat och serverat maten. En sådan tanke har aldrig slagit mig i alla fall.
 
Det finns de som tycker, att eftersom dricks ges i anslutning till arbetet, måste det således anses vara inkomst. Och det var ju en viktig del av inkomsten - för länge sedan. Men den drickskulturen som Sverige hade för över 10 år sedan är minne blott och ingen i branschen kan räkna med att leva på dricks längre. 
 
Ändå har inte löneutvecklingen följt nedtrappningen av dricksen, som idag utgör i bästa fall fikapengarna till helgen. Anledningen till detta är nog Sveriges svagaste fackförbund, vars största bedrift är att ha arbetat bort insättningslönerna, vilket ledde till enorma lönedumpningar i branschen.
 
Och i Sverige har man faktiskt lön för ett utfört arbete även på krogen. Det är inkomsten. Om gästen väljer att skänka några kronor, antingen för att de tycker att maten var bra eller servitrisen var sympatisk, är det inte att räknas som inkomst. 
 
Men nu har krogfolket fått nog och tänker ta fajten mot orättvisan genom ett medborgareintiativ. Facebookgruppen "Gåvoskatt - Nej tack!" har startat nämligen en namninsamling genom webbtjänsten skrivunder.com. När de har fått ihop minst 10.000 underskrifter, som behövs för ett medborgareinitiativ, ska den överlämnas till riksdagen för diskussion om lagändring.
 
Jag har skrivit under. Och det borde alla som vill behålla vår välfärds villkor som de var tänkta att vara, göra. Vi betalar skatt för att kunna själva ta del av vår välfärd - på samma villkor som alla våra medsystrar och medbröder gör. Villkoren är inte samma för kroganställda. Det måste vi ändra på.