Sprit & Droger Alkoholproblem, Systembolaget, alkoholpolitik, alliansen, fri marknad, gårdsförsäljning, monopol, rödgrönaröran

Än sen om Systembolaget går omkull?

 
Utom att det är svårt för oss att köpa alkohol, finns det förstås många fördelar med Systembolaget. Det är i princip bara här hemma, i Finland och i Norge man kan hitta en alkoholaffär med så varierad sortiment som Systembolaget har.
 
Bolaget satsar på utbildning av sin personal, många av dem är sommelierer (även om det sällan märks när man vill ha hjälp) och Systembolaget är hårt bevakat, ungdomar kan inte sno sprit när åldern inte räcker till.
 
Nu när Riksdagen har röstat för fri gårdsförsäljning av alkohol, kommer det att bli slutet för Systembolaget, hotar bl.a Socialdemokraterna. Aftonbladets ledare idag förfasar över alla champagnebutiker som kommer att poppa upp vid Stureplan och de ändlösa whiskyshopparna startade av tillverkarna. Lagen kommer även att förstöra för hela vår skyddande alkoholpolitik, förspås det.
 
Men kommer det verkligen att bli så? Kommer vi alla bli hemlösa alkoholister? Är vi verkligen så dumma i huvudet, att nu när vi kan handla vår flaska vin på samma ställe där vi handlar maten, så har vi inget vett och sans kvar utan börja dricka kopiöst dagarna i ända? Det är sannerligen vad det rödgröna blocket tror.
 
Självklart kommer nyhetens behag att ge försäljningen ett litet uppsving i början. Det är säkert många gånger vi får höra: "Vad var det jag sa?" Men jag tror inte, att vi är dummare än folk i nästan alla andra länder. De flesta av oss klarar av att bestämma själva över sina val - precis som det borde vara. Liberal frihet oavsett vad vi tycker om detta i sak. Sedan finns det de som behöver daltande, men dessa hade behövt det oavsett fri gårdsföräljning eller inte.
 
Sedan, alkoholskatten kommer knappast att försvinna. Staten får sina pengar oavsett om det är Systembolaget eller någon privat handlare som förser folket med alkohol. Systembolaget förlorar förstås den delen som är vinst, men Bolaget är ju ett företag som alla andra, även om den drivs av staten. Och konsumenten gynnas alltid av fri marknad då konkurrens uppstår.
 
Så än sen om Systembolaget går omkull? De antällda kanske öppnar eget eller börjar jobba på mataffärer som alkoholansvariga. Det kommer inte att drabba oss i en form av massarbetslöshet. Däremot frigör vi kunskap och erfarenhet till andra ställen. Staten får sina skattepengar och det stod visst någonstans, att Systembolaget inte ska vara vinstdrivande, så jag förstår inte problemet där.
 
Sluta fördöma oss som dumma eller oförmögna att styra våra egna liv. Världen förändras och vi med den. Försök nu hänga med i utvecklingen, alla bakåtsträvare.