Allmännt, Inrikespolitik Regeringen, alliansen, annie lööf, centerpartiet, jan björklund, jimmie åkesson, kristdemokraterna, liberalerna, sondering, statsminister, sverigedemokraterna, ulf kristersson

Så här blir det efter Fallians och nyval

Imorgon onsdag kan vi se en fallians, dvs Alliansen kommer att falla. Mycket på grund av oenigheten hur man sa förhålla sig gentemot Sverigedemokraterna. En ny allians kommer nog att bildas snart.
 
Det var i början av 2000-talet som Alliansen bildades i Maud Olofssons torp i Hälsingland. En historisk händelse som nu skrotas av Olofssons  efterträdare Annie Lööf. Jag tror att denna kommer att bli en sorgens dag för Maud Olofsson. Och många fler.
 
Både C och L kommer att rösta mot sin egen statsministerkandidat, som de stått bakom under hela valrörelsen. Ingenting med politiken har ändrats. C och L kan bara inte leva med ett passivt stöd från SD. Allt detta utan att veta vare sig vad SD vill eller kräver, eller om de kräver något. Det är också historiskt att två borgerliga partier röstar emot sin statsministerkandidat utan att några ändringar i politiken har gjorts.
 
SD kommer däremot ställa sig bakom Ulf Kristersson utan att ha fått några löften om ett eventuellt samarbete. Trenden i kommunerna är ett samarbete mellan allianspartier och SD, men på riksnivå har inga förhandlingar förts. Senast i går kom besked från Staffanstorp om att Moderaterna och Sverigedemokraterna bildar egen majoritet och tar över styret i kommunen.
 
Vad kommer nu att hända i rikspolitiken?
Det här är min prediktelse baserat på många fakta utan att det innehåller några personliga preferenser.
 
1. Kristersson röstas ner av riksdagen
Även om SD ställer sig bakom Kristersson kommer det inte att räcka för majoritet.
 
2. Alliansen är officiellt fallen
Även om Alliansen skulle försöka göra något comeback, kommer inte väljarna tro på Alliansen längre. En del är besvikna på M och KD pga den positiva hållningen gentemot SD och en del är besvikna på C och L som röstar ner en regering som hade fört Alliansens politik, varken mer eller mindre.
 
3. Söndersonderingar
Flera försök görs av flera personer, men ingen lyckas.
 
4. Det blir nyval
Här kommer både M, KD och SD gå ut med en kampanj om att styra landet tillsammans.
 
5. Kristersson bildar regering
Efter att MP har fallit ur riksdagen och missnöjet har gynnat den nya alliansen mellan M, KD och SD, får de egen majoritet och kan bilda en regering tillsammans.
 
Om så blir fallet, vilket jag tror är en möjlig scenario, har både Lööf och Björklund gynnat Sverigedemokraterna och i praktiken sett till att de kommer till makten.
 
Fast det var väl inte meningen att det skulle bli så?