Politik, Utrikespolitik botemedel, brainstorming, corona, coronavirus, covid-19, decinfieringsmedel, donald trump, fake news, spola lungor, usa, vita huset

Trumps offentliga brainstorming och fake news

 
Precis när man trodde, att kulmen av idioti hade nåtts i Vita Huset, överträffar han sig själv igen. Jag syftar naturligtvis på USA:s president Donald Trump (r). Det senaste är hans rekommendation att testa spola lugnorna med ett decinfieringsmedel för att döda coronavirus. Andra alternativet kunde enligt Trump vara att injicera rengöringsmedel i en sjuk person och döda viruset i blodomloppet.
 
Gott folk, det här är inte fake news utan otroligt nog, helt sant. Man kan förstås inte spola lugnor med en vätska, det förstår ju de flesta. Än mindre med ska man injicera gift i en redan sjuk människa. Båda dessa alternativ är livsfarliga och det har fått amerikanska lokala folkhälsan att gå ut med kampanjer om att inte göra dessa åtgärder. Det finns alltså människor som verkligen lyssnar på sin president och provar dessa metoder, vilket i sig är redan helt absurbt.
 
Det Trump håller på med är brainstrorming. Det är en viktig del av problemlösning. Men han använder den helt fel. Ett beslutsfattande kan enligt vissa modeller nämligen gå till så här:
 
1. Brainstorming
Man samlar och skriver ner allt tänkbara idéer som en möjlig lösning till problemet utan att tänka vidare på dem. Man ska inte värdera dem, förkasta dem ellr bli exalterad över dem (exempelvis att spola lugnorna med decinfieringsmedel).
 
2. Analys
Sedan går man igenom varje idé som kommit fram och ser om det är genomförbart, vad det skulle kosta och vilket resultat skulle kunna förväntas av lösningarna; löser det här problemet eller inte (spolning skulle inte lösa problemet).
 
3. Värdering
Därefter värderar man varje idé, förkastar dem som inte skulle lösa problemet (ger dem värde 0) och de som skulle lösa problemet värderar man på en skala (ec. 1-5)  för att se vilken lösning är bäst. Här behövs nu expertis för att kunna göra det.
 
4. Val
Efter att experterna har hörts i frågan väljer man vilket alternativ ell-er strategi som används.
Sedan följer ju tidsplan, prognoser, budget och själva genomförandet mm.
 
Så egentligen, Trump gör inget fel i att brainstorma, man ska göra det. Men inte i talarstolen i Vita Huset eller i direktsänd TV. Dessutom presenterar han ideéer som redan analyserade och värderade idéer som kunde fungera. Det han gör är rent av livsfarligt när han brainstormar hejvilt i offentligheten. Och sedan, ett vuxet barn som han är, avfärdar han kritiken direkt som fake news. 
 
Han är inte en doktor, det poängterar han varje gång. Men försök inte då lösa medicinska problem när du inte har någon som helst kunskap om det. Kvacksalveri är de facto straffbart även i USA.
 
Här hemma i Sverige bötar vi Katrine Zytomierska för att ha marknadsfört Omega 3 -olja som ett skydd mot coronavirus. Zytomierskas påstående är förstås felaktigt, men ändå delvis rätt då Omega 3 boostar ens eget försvar.
 
Enligt våra lagar och regler hade Trump nog suttit i fängelse redan. Han är ju en autoritet som folk lyssnar och utgår ifrån, att det presidenten säger är beprövat och tillförlitligt.
 
God bless America! Landet behöver nog det mer än någonsin just nu.