Kriminalpolitik, Politik, Övriga Ämnen Miljöpartiet, brottsbalken, rösträttsålder, straffmyndighetsålder

Om röståldern sänks måste straffmyndighetsåldern också sänkas

 
Miljöpartiet, vilka annars, har kommit med ett förslag om att sänka rösträttsåldern till 16 år. Det skulle förstås gynna partiet eftersom stöd för dem är större bland ungdomar än äldre. Men motiveringen är naturligtvis annan: Att 16-åringar ska kunna ta del av demokratin genom att rösta, eftersom de är mycket engagerade i politiska frågor och ska kunna vara med och bestämma. De kan alltså enligt MP klassas som vuxna.
 
Men förslasget strider mot Miljöpartiets uppfattning om när man ska betraktas som vuxen. Partiet är nämligen för ungdomsrabatter i domstolar upp till 21 år. Där är Miljöpartiets uppfattning helt motsatt gentemot röståldern. Domstolarna ska nämligen betrakta 16-åringar som barn och barn ska naturligtvis inte sitta i fängelse. 16-åriga mördare och gängkriminella ska få några samtal med en kurator och så kan de delta något "välbeprövat" program mot kriminalitet. Det är ju barn för guds skull.
 
Fast man kan inte både ha kakan och äta upp den. Det säger man i alla sammanhang och det här är inte en situation som är annorlunda. Det år ju så att ökade privillegier medför ökat ansvar. Om vi sänker rösträttåldern till 16 med hänvisning till att 16-åringar är vuxna och ska vara med och bestämma hur landet ska styras, ska vi också kunna döma dem som vuxna om de hamnar i domstol.
 
Jag har ingenting emot att sänka rösträttsåldern till 16, egentligen, men i så fall måste även straffmyndighetsåldern sänkas och brottsbalken ändras så, att ungdomar över 16 år ska kunna dömas som vuxna, De ska också kunna dömas till livstids fängelse vid exempelvis ett planlagt mord. 16-åringar är ju vuxna nog att fatta beslut, var det inte så?
 
Att Miljöpartiet skulle rösta för en sådan ändring är knappast troligt. Men rösträttsåldern ska de promt sänka - det gynnar ju dem. Och någon sådan skjuts lär de ju behöva vid nästa val. Vi kan ju alltid hoppas att detta parti, som mest har skadat Sverige åker ur riksdagen om två år, men det blir nog, som även vid förra val, de verklighetsfrånvända ekotrippade stockholmshipstersen som kommer att rädda dem, dess värre.