Samhällsfrågor, Sjukvårdspolitik, Övriga Ämnen antivaxxers, argument, corona, covid, covidpass, vetenskap

Del två: Antivaxxers argumet och svar på tal

 
Den enskildes rätt till sin egen kropp, påstått okänt innehåll, saknad av effektivt skydd, läkemedelsindustrins påhitt, konspiration... orsakerna är många varför en hel del av folket inte tänker vaccinera sig mot coronaviruset. Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har vetenskapen och dess fastställda fakta ifrågsatts så kraftigt som just nu. Många av argumenten låter legitima, men håller de verkligen. Jag har tittat på några av dem.
 
Eftertrumpstidens effekt
Om Donald Trump lämnar någonting bestående efter sig så är det misstron till etablerade fakta och termen "fake news". Just den termen har fått en så stark effekt, att nämner man "fake news" så tar många nyheten som någonting falskt och sådant som vill påverka oss åt ett visst håll. 
 
Donald Trumps legacy är nog här för att stanna och det på gott och ont. På gott är det bra att vi vill granska informationen som ges till oss och kontrollera dess källor. På ont används trumpretoriken till att förkasta all forskning och vetenskap inom ett ämne även om bara någon del av forskningen skulle visa sig vara felaktig. Och det är just det som har hänt när det gäller coronavaccin.
 
"Akuten fylls av vaccinerade"
Detta påstående är kanske det mest använda mot att ta det tredje vaccinet eller mot att vaccinera sig över huvudtaget. Detta påstående ha lite substans i sig, men används så som Fan läser Bibeln. I jämförelse är det naturligt att det finns några fler vaccinerade bland vårdbehövande. Det beror på att vi inte hade något vaccin för över ett år sedan när pandemin började. Med andra ord har det procentuella antalet vaccinerade som behöver sjukhusvård skjutit i höjden, men även en ökning på en person hade gett en ökning på 100%. De procentuella siffrorna är alltså helt oväsentliga i just detta fall.
 
För det andra är det heller inte sanningen så som påståendet används. De som behöver sjukhusvård, de som måste måste sättas i respirator och de som drabbas hårt är fortfarande ovaccinerade. Den 21. december visader Socialstyrelsens statistik att ca 60% av dem som behöver sjukhusvård är ovacclnerade medan ca 30% är vaccinerade med minst en dos. Statuset är okänt för resterande 10%-
 
"Du kan fortfarande få covid även om du är vaccinerad"
Självklart kan du det. Du kan få blodpropp även om du tar blodförtunnande, du kan drunkna även om du bär en flytväst och du kan bli påkörd även om du har en reflex. Inget vaccin ger ett fullgott skydd. Även om du troligen är vaccinerad mot polio, så finns det en risk att du kan insjukna om du utsätts för polioviruset. Men lik förbannat utrotade vi polio genom en massvaccinering. Det var flockskyddet som gjordet det och det är just flockskyddet vi försöker åstadkomma med vaccineringen. Det kan inte bildas om inte ett minimum av folket är vaccinerat. Och ännu är vi inte där. Att motivera sitt vaccinmotstånd med argument som detta är lika smart som att vägra teckna en hemförsäkring eftersom det finns en självrisk om någonting händer.
 
Utöver flockskyddet så skyddar vaccinet dig från att bli allvarligt sjuk i det fallet att du ändå skulle bli smittad. Med större sannorlikhet behöver du inte vara med om att tävla om en respiratorplats och din infektion går över på några dagar som om du var förkyld.
 
"Vi vet ingenting om vaccinet"
Det här hör man hela tiden. Vaccinet är nytt, inga långtidseffekter är kända, vi vet inte ens vad vaccinet innehåller... Vi har haft vaccinet under 1,5 års tid nu. Miljarder doser av vaccin har distribuerats och miljarder människor världen över har tagit vaccinet. Hur kan någon ens påstå, att vi inte skulle veta någonting om vaccinet? Det gör vi. Jag skulle vilja säga, att den som inte vet alla de fakta en behöver för att vaccinera sig, är helt enkelt ignorant eller ointresserad av att veta. Det finns nämligen hur mycket som helst data för den som vill ta del av det.
 
Det vi inte vet är eventuella biverkningar som skulle kunna visa sig senare än 1,5 år efter vaccination. Men dessa vacciner har studerats sedan våren 2020 av tusenfaldigt större forskargrupp än något annat vaccin. Data från de första humanförsöken har funnits tillgängliga i över ett och ett halvt år. Inga onormala långtidseffekter som inträffar månader efter vaccination har observerats.  Dessutom är innehållet i alla preparat helt offentliga uppgifter, ingenting är hemligt eller offentliggörs först senare, som vissa påstår. Ta reda på saker, så får du reda på saker.
 
"Riskerna med vaccin är enorma"
Nej, det är de inte. Ett litet tiondelspromille av vaccinerade får biverkningar som är värda att nämnas. Däremot riskerna med att insjukna i en allvarlig form av covid är flera hundra gånger större. Oavsett vilka siffror som tas fram för olika bieffekter och hur stora dessa siffror till synes verkar vara, så är det fortfarande bara någon tiondels promille människor som har fått dessa. Tar du Ipren, Voltaren eller annan NSAID-preparat när du har ont eller feber? Riskerna med att du får en njurskada är större än riskerna med biverkningar om du vaccinerar dig mot covid. Och sist och syvene är riskerna med en allvarlig covidinfektion alla gånger mycket större än riskerna med ett vaccin.
 
"Folk dör av att ta covidvaccin"
Nej, det gör de inte. Man har inte kunnat hitta ett samband mellan covidvaccin och dödsfall. Att det har inträffat dödsfall efter att folk har blivit vaccinerade är helt narurligt med tanke på antalet människor som vaccinerats samtidigt. Detta var särskilt naturligt i början av vaccinationsprocessen i och med man började med personer som redan var gamla eller/och sjuka. I vissa fall har underliggandde sjukdomar gjort att personens immunförsvar inte har klarat av att försvara sig och tillverka antikroppar, men i dessa fall hade dödsfallet antagligen inträffat vid vilken provokation som helst. Men att påstå att folk har dött eller dör av vaccinet är en ren och skär lögn. Men förresten, även om det skulle stämma så skulle det inte vara så konstigt när man har totalt vaccinerat miljarder människor. Att ingen har de facto dött är ju lite konstigt.
 
"Inga friska människor i arbetsför ålder drabbas hårt"
Jo, det gör det. För att nämna någon som de flesta känner och kan relatera till: Adam Alsing. En fullt frisk, normalviktig person i sina drygt 40 år utan några underliggande sjukdomar avled pga en covidinfektion. För gäves. Men då hade vi inte något vaccin. Det vi vet med säkerhet är att vi inte vet vem som drabbas hårt. Och vi vet att det inte är några få arbetsföra helt friska människor som har både drabbats hårt och dött pga en covidinfektion.
 
"Jag kan inte smittas pga min blodgrupp"
Inte? Det finns inget blodgrupp som skyddar mot covidinfektion. Det har visat sig att vissa blodgrupper gör en till mer benägen att få infektionen än andra, men ingen blodgrupp har förskonats från att dess bärare har infekterats. Att tro så starkt på din blodgrupp, att det skyddar dig är att invagga sig i en falsk trygghet. Oavsett målgrupp kan du drabbas och inte allt med vaccineringen handlar bara om dig. Du kan oavsett vara en bärare av viruset och smitta andra, som kanske inte har din superblodgrupp.
 
"Vacciner påskyndar mutationerna"
Virus förörökar sig "bättre" och mer i den ovaccinerade befolkningen än hos de vaccinerade. Att virus muterar är normalt, det är vad virusar gör, har alltid gjort och kommer nog att inte sluta göra heller. En ny mutation som Omikron kan sprida och tränga undan tidigare former av viruset, såsom Delta eller så får de inte fäste och lämnas i fotspåren av andra mutationer, Det har vi sett under pandemin. Däremot finns det inget vetenskapligt belägg för påståendet att vacciner skulle påskynda mutationen av virus.
 
"Det är väl ingen som äter bromsmediciner för att inte få HIV heller"
Det här är en jätterolig kommentar att ta kål på. Jag hör ofta, att om man är frisk så är det idiotiskt att ta vaccinet, det är som att vårda en sjukdom man inte har. "Ingen äter väl bromsmedicin om man inte har HIV heller!" Fast det är precis vad hundratusentals människor gör. Behandlingen kallas för PrEP och det är de facto en bromsmedicin som i rätt dos ger nästan ett fullgott skydd mot hivinfektion. Så argumentet håller inte någonstans.
 
"Covid är en mild influensasjukdom. Allt är överdrivet."
Ja, hos unga och vitala personer, men ju äldre och fler även små bakomliggande sjukdomar man har, desto mer sannolikt är det att han eller hon får en svår form av corona. som kan ha till och med dödlig utgång. Totalt har 5,2 miljoner dödsfall rapporterats i världen och siffran är förmodligen en riktig underdrift. Men för all del, det är inte allvarligt för de flesta. Det är bara det att vi ska nog tänka lite grand på andra också och inte bara på oss själva. Att vi med vaccin skapar en skyddsvall för de äldre och sjuka är nog inte helt ovälkommet från deras sida. Sjukdomens allvarlighetsgrad är nog inte överdriven, däremot vissa smittskyddsåtgärder har nog varit lite väl drastiska, det måste man erkänna.
 
"Vaccindet skadar den gravide och hennes barn"
Det här påståendet är  renodlad desinformation. Läget är ju de facto det motsatta. I de flesta länder rekommenderas nämligen vaccinet till gravida i samtliga stadier av graviditeten, eftersom det har visat sig att gravida kvinnor löper ökad risk för allvarliga kranskärlseffekter från covidinfektion.Antalet gravida kvinnor i kliniska prövningar har varit dock relativt lågt. Men man har en hel dekl användarerfarenhet av att vaccinera gravida kvinnor exempelvis i USA, där inga avvikelser har hittills observerats på graviditeten eller varken det födda eller ofödda barnets hälsa.

"Man blir steril av vaccinet"
Skrämselpropaganda som det inte finns några belägg för. Övergående menstruations-rubbningar (ökad blödning, förlängt intervall) har rapporterats efter vissa mRNA-vaccin, men ingenting tyder på att vaccinet skulle ha någon påverkan på människans reproduktiva organ. Inga avvikelser i spermiekvaliteten har observerats hos vaccinerade män. Du blir inte steril. Och blir du det har du sparat en peng på att inte behöva knuta ihop dina tuber.
 
"Covidpass är diskriminering och övergrepp"
Jag är inte säker på att ett covidpass eller vaccinationsbevis är rätt väg att gå, men här kommer lite fakta som svarar på påståendet ovan. Det påstås att covidpass är mot mänskliga fri- och rättigheter och kränkande då man måste avslöja en del av sin medicinska status. Okej, sedan när blev att gå på konsert eller dansa på nattklubb en mänsklig rättighet? Nej, mänskliga rättigheter har ingenting med detta att göra. 
Vi ska också komma ihåg, att covid lyder under smittskyddslagen. Med hjälp av denna lag har vi i Sverige gjort historiens största häxjakt på homosexuella män som tycktes sprida HIV i bastuklubbar. Tiotals klubbar stängdes med stöd av lagen utan någon som helst egentlig substans i beslutet. När du får klamydia eller annan venerisk sjukdom måste du uppge samtliga sexpartners du haft under de senaste sex månaderna. Det är nog lite större övergrepp på ditt privatliv än en uppgift om ditt vaccinationsstatus. Ändå uppger vi snällt alla vi råkat byta kroppsvätskor med utan att ifrågasätta proceduren. Oavsett om covidpass är effektivt eller inte så är det ingen övertramp på din privata sfär. Du som motsätter dig vaccinet har nog redan frivilligt basunerat ut ditt status så det faktum att detta dokumenteras ändrar ju ingenting. Och inga ställen kan kritiseras att kräva det då förutsättningarna att driva en affärsverksamhet är nästan lika med noll om man tar emot även ovaccinerade gäster. Saker och ting måste sättas i perspektiv och kritiken måste riktas rätt, vilket i det här fallet är mot regeringen, inte restauranger och eventarrangörer.
 
"Ingen får tvingas till medicinska ingrepp mot ens vilja"
Det sker redan i daglig basis med alla andra sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Den som vägrar behandling mot exempelvis klamydia kan låsas in i en sluten vårdinrättning tills att man går med på behandling eller att infektionen läker av sig självt, vilket det i många fall inte gör.
När fördraget vid Nurnberg skrevs syftade man på expermentella och färliga försök och steriliseringar som nazisterna hade utsatt judar, romer och homosexuella för under andra världskriget. Ingenstans i det fördraget nämns vacciner eller folkhälsomässiga åtgärder. Personligen tycker jag, att vi har en fri vilja och ingen skall någonsin tvingas att ta ett vaccin mot sin vilja. Hursom, väljer man att inte vaccinera sig så väljer man samtidigt att avstå från en hel del annat. Det kommer att vara en kall fakta antagligen även i Sverige såsmåningom. Vetenskaplig fakta är att vaccinet ger 60-85 procent skydd mot en allvarlig infektion och den som inte vill skydda sig själv och sin omgivning ska underkasta sig andra restriktioner än den som har tagit sitt ansvar. Personligen tycker jag, att föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn mot polio, röda hund, mässling och andra dödliga sjukdomar gör sig skydiga till barnmisshandel. Lik förbannat kan jag inte tvinag någon att vaccinera sina barn. Men jag kan kräva att de vidtar helt andra försiktighetsåtgärder för att göra sin del i vår kamp mot dödliga sjukdomar. Valet är fortfarnade ditt.
 
Slutligen
Det finns de som inte kan ta vaccinet av medicinska skäl och de som är faktaresistenta och inte vill ta till sig ansvaret för sin omgivning. Jag är dock inte beredd att sitta hemma ytterligare en vinter för att vissa anser sig, utan någon medicinsk kompentens, veta bättre än någon som forskar i ämnet. Om det är några som ska sitta hemma så är det inte vi som faktiskt gör något åt situationen. Jag har hittills inte sett någon antivaxxer göra någon nytta mot pandemin, mer än att rekrytera fler tll sin led mot vaccinationer. Det är inte att hjälpa till. Den dagen du gör någon nytta i situationen som kan likställas med att ta ansvar genom att vaccinera sig, den dagen kommer min respekt mot dig återställas. Tills dess kan jag inte förstå hur så många till synes intelligenta människor kan resonera så som de gör och vara oförmögna att tänka längre än sin egen nästipp - ofta tills att den börjar täppa och covid börjar ta sin form.