Samhällsfrågor SVT, hudblekning, intimblekning, kolonialism, opinionsbildning, rasism, statstelevision

Är hudblekning av ondo?

 
På senare tid har SVT gått korståg mot hudblekning. I flera artiklar försöker man måla upp en bild om ett problem som i värsta fall ska bygga på vita mannens förtryck mot de svarta. Man buntar all hudblekning i samma knippe och utan nyanser påstår man att allt detta är av ondo.
 
Visst finns det fall där folk försöker ändra sin hudfärg av någon anledning. Men det är långt ifrån hela bilden när det kommer till hudblekning.
 
Jag arbetar med hudblekning, ofta är det på de intima områden. Det är kontroversiellt och det är inte sällan jag anklagas för att bygga upp förväntningar som framför allt vuxenindustrin har skapat om ett ljust underliv - framför allt hos kvinnor.
 
Men i mitt arbete träffar jag människor vars problem inte är skapta av porr eller osunda ideal.  Personer som kommer till mig mår ofta mycket dåligt över sin hyperpigmentering.
 
Det vanligaste exemplet är en kvinna som har fått kraftiga pigmentförändringar i underlivet efter att hon fött sitt andra barn. Det tycks ofta ske just efter att man fött sitt andra barn. Förändringarna är ofta så kraftiga att de hämmar dessa kvinnor att ha ett normalt sexliv med sina respektive. De mår psykiskt så dåligt att de är desperata för att kunna återställa hudnyansen till det som det en gång var.
 
Ett annat vanligt exempel är en person med rötter i Mellanöstern, Nordafrika eller vissa länder i Asien. Under tonåren började deras underliv ändra färg och blev till slut upp till 15 nyanser mörkare än övriga kroppens. De har skämts över sin kropp så mycket att de aldrig har exempelvis duschat offentligt nakna. De har aldrig haft sex utan att först se till att det är helt släckt i rummet. De mår också mycket dåligt och vill återställa sin hud till nivån som de flesta har.
 
Det handlar inte om ideal som porrindustrin har skapat. Det handlar heller inte om att man vill bli vit för att slippa utsättas för rasism. Det handlar om faktiska problem som går att lösa, men  samhället vill inte det utan försöker se rasism och koloinialism i allt. Det gör att dessa personer mår ännu sämre. När de försöker lösa sitt skamliga problem målas de upp som offer till något de inte ens tänkt på.
 
Att se vargen i varje berättelse måste upphöra. Att skuldbelägga dessa människor som redan mår dåligt måste upphöra. Vi skuldbelägger inte en kvinna som gör laserbehandling mot skäggväxt eller en man som opererar bort sina "bitch-tits" på grund av överproduktion av öströgen. Att någon vill dölja sina gråa hårstrån är helt normalt i de flestas ögon. Vi ska inte heller skuldbelägga någon som vill återställa sin hudnyans och leva ett normalare liv.
 
Jag efterlyser saklig nyansering i rapporteringen. SVT ska rapportera om nyheter oberoende och inte opinionsbilda. Det är vad vi alla betalar tusentals kronor för varje år. Att vi ska få hela bilden om saker och ting är då det minsta vi kan begära.