I kriget finns ingen jämställdhet

"Vår blåvita korsflagga,
Vi svär dig utantill:
För din skull leva och döär den högsta av våra önskningar."

 

Så låter den finska flaggans sång, som vi var tvugna att lära oss utantill som barn. Det var förstås något andra tider för 40 åt sedan, hotet från Öst var ju verkligt och inte så länge sedan var Finland i krig mot grannen och framgångsrikt segrade.

 

Tiden gick. Trenderna byttes ut. Många finländare ville t.o.m. lägga ner försvaret. Ingen har tagit landsförsvaret särskilt seriöst under en längre period - tills en natt förändrade allt och vred tillbaka klockan till 70-talet. Natten då Putin invaderade Ukraina.

 

Hotet från Öst är återigen verkligt, Så verkligt, att Finland i sommar blir (mest troligen) medele i NATO - mot alla odds och avtal med Ryssland. Och din högsta önskning förväntas återigen vara att få dö för ditt land. Om du har fötts med en penis.

 

Alla har ett totalförsvarsplikt, men det är männen som ska vara beredda att dö för sitt land. En och annan kvinna kan göra det frivilligt, men som penisbärare är du en förrädare om du inte är beredd att både döda eller dö för ditt land. 

 

Kvinnor föder ju dessa män som ska försvara sitt land så de anses ha gjoirt sin plikt där. Det är bara det, att föda barn inte är någon plikt eller måste. Men att försvara ditt land är det. Lika orättvist som det är att du måste betala adelsskatt om du föds med ett visst efternamn, lika orättvist är det att du krävs allt detta om du fötts med en penis

 

Om inte männen försvarar landet, vem gör det då? Jag vet inte det. I en drömvärld ska sådana här tankar inte ens behövas. Men vi lever i verkligheten. Borde inte mönstringen vara obligatorisk för alla? Och alla får träna för ett uppdrag som är bäst lämpat för dem?

 

Totalförsvarsplikt är ett skämt. Det är lika självklart som att vi andas. Det är klart att alla måste göra sitt. Värnplikt är något annat. Borde inte den gälla alla istället?

 

Kommentera gärna om du  har några tankar kring detta.