Hurra - Sveriges urbotadummaste skatt ska slopas!

Äntligen har några av politikerna tagit sitt förnuft till fånga och förstått, att plastkasseskatten - Sveriges urbotadummaste skatt - måste slopas. Det meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna idag. Oppositionen menar, att detta är bara ytterligare ett exempel på vilka som styr miljöpolitiken idag. En sak är säkert: Inte samma tomtar som införde skatten i alla fall.
 
 
Låt mig bjuda på en lista av anledningar till varför plastkasseskatten är urbota dum och måste således skrotas för gott:
 
1. Plastkasseskatten slår till mot alla slags kassar som ser ut som plastkassar. Det spelar ingen roll om kassen är gjort av nedbrytbart material som sockerrör eller cannabisfibrer (vilket 90% av alla plastkassar som säljs i Sverige är) utan skatten ska betalas för alla typen av kassar. Syftet med skatten var att minska anvöndningen av fossila plastkassar. Det har vi gjort redan länge sedan och nu har den här skatten bestraffat oss för att ha gjort det. Hade miljöplastkassar exkluderats från skatten hade t.o.m. jag tyckt, att skatten är bra, men nu blev det inte så. Tack för det Miljöpartiet.
 
2. Plastkassen är den som är mest miljövänlig. En plastkasse, oavsett av nedbrytbart eller fossilt material, som återvinns som brännbart eller först som plastkasse för andra gången innan den återvinns till energi är det absolut mest miljövänliga alternativet att bära sin mat hem med. Papperskassen, tjockiskassen (som är det senaste skriket i mataffärerna), tygkassen och ekologiska tygkassen lämnar alla mycket större miljöavtryck än plastkassen av fossilt material. Så ni kan tänka er hur mycket mindre miljöavtryck miljökassen lämnar. De facto miljökassen utan att den ens återvinns vinner alla sina konkurrenter. Varför ska användningen av det mest miljövänliga alternativet beskattas? Det finns ingen logik här alls.
 
3. Svenska plastkassar hamnar inte i havet. Haven är fulla av plast. Det beror inte på, att Ann-Britt och Sune köper en plastkasse på Konsum när de handlar och använder den sedan som en soppåse. Inte alls. Att haven är fulla av plast beror på att i länder som Indien, Bangladesh, Indonesien, Tanzania etc dumpas soporna rakt in i havet. Om vi villl göra skillnad i haven måste vi utbilda och kontrollera dessa länders sophantering - inte Ann-Britt och Sune.
 
4. Skatten har inte minskat användningen av plast - tvärtom. I och med plastkassen från Hemköp inte längre kostar en krona och kan således tjänstgöra som en relativt billig soppåse, har svenskarna börjat importera och köpa kinatillverkade fossila soppåsar, som skatten inte omfattar. Användningen av fossila påsar har ökat flera hundra procent under plastkasseskatten. Skatten har alltså fungerat kontraproduktivt och ökat användningen av fossil plast. Det var väl inte det som var syftet med skatten, eller?
 
5. Svenska folket i majoritet är emot skatten. Opposition har fel om vem som styr. Det  är inte Sverigedemokraterna som är styrande i miljöpolitiken bara för att de ensamma har varit med om att kritisera plastkasseskatten och nu kommit överens med regeringen. De facto så står majoriteten av svenska folket bakom slopandet av skatten. Eftersom skatten klubbaders fram med all hast med alla andra riksdagspartier bakom den, är det ju inte läge för samma partier som röstat fram skatten att kritisera den. Regeringen inser nu dock att beslutet blev fel och ändrar sig. Tänk hur långt Sverige hade kommit på många områden om Sossarna hade samma förmåga, men de har ju aldrig fel. Det vet alla.
 
6. Skatten ger inga intäkter till statskassan. Per Bolund räknade med minst två miljarder i skatteintäkter på plastkasseskatten, men han landade i några miljoner. Sanningen är den att med all administration som skatten innebär hamnar vi på minussidan istället. Svenskarna hittade genvägar och började använda mindre miljövänliga papperskassar och skatteintäkterna uteblev. Kontentan är att hålet som sktten skulle fylla står fortfarande öppet, plast inklusive miljökassarnas användning har minskat och våra skogar sågas ner som aldrig förr för att mätta behovet av papperskassar. Tro inte att ens hälften av papperskassarna görs av returpapper, nämligen.
 
7. Vill man göra skillnad, fattar man riktiga beslut - inte paketerar om skrikande behovet av pengar. Under sossarnas tid i makten ökade de offentliga bidragen ytterligare och någonstans måste pengarna tas till alla möjliga typen av hjälpmedel till kreti och pleti. Skattens egentliga syfte var inte heller att minska användningen av plast utan att samla mer pengar från folket. Hade Bolund och company velat göra skillnad på riktigt, hade man förbjudit den fossila plastkassen helt, som många andra europeiska länder har gjort. Istället inför man en tandlös skatt som beskattar den mest miljövänliga kassen. Det kallar jag inte miljöpolitik - det är en del av vänsterns bidragspolitik.
 
Så hurra! Tack regeringen och tack Sverigedemokraterna! (Trodde aldrig att jag någonsin skulle tacka dem, men så blev det.) Så som jag har väntat! Äntligen lite vett i miljöpolitiken i Sverige. Det hjälper ingen, att man slår upp öppna dörrar. Vill den nya regeringen göra skillnad på riktigt, förbjud den fossila kassen i samband med att ni skrotar den här skitskatten. Så förändrar vi världen. På riktigt.